Preşedintele CCR Marian Enache, a transmis, sâmbătă, că cele peste şapte decenii de la proclamarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului sunt garanţia că aceasta reprezintă unul dintre pilonii ordinii mondiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pe 10 decembrie, împreună cu întreaga lume, sărbătorim Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Această zi marchează adoptarea, în 1948, la Paris, a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, document fondator şi de referinţă, constituind prima recunoaştere universală a drepturilor fundamentale ale fiecărui individ ca fiinţă umană, fără deosebire de orice fel, şi care nu a servit doar ca bază şi cadru legal extins de protecţie a acestora, ci şi ca model moral global, temelie pentru întreaga umanitate, care continuă să ne inspire. «Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi» prevede articolul 1 al Declaraţiei, care, în ansamblul celorlalte articole ale acestui Document de referinţă, constituie un corp internaţional de standarde şi de principii în materie, la fel de relevante şi în prezent prin universalitatea lor şi care sunt transmise din generaţie în generaţie. Cele peste şapte decenii de la proclamarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului sunt garanţia că aceasta reprezintă unul dintre pilonii ordinii mondiale, dar şi o invitaţie constantă la unirea eforturilor pentru a ne asigura că aceste drepturi sunt acordate efectiv tuturor, în mod egal, fără niciun fel de discriminare”, a afirmat Marian Enache, potrivit comunicatului de presă al CCR.

El a mai spus că „Ziua Internaţională a Drepturilor Omului îmi oferă oportunitatea să reafirm angajamentul de promovare şi consolidare al acestora, dar şi să reînnoiesc îndemnul de a reflecta asupra faptului că fiecare instituţie, dar şi fiecare dintre noi are îndatorirea moral/juridică să acţioneze pentru a respecta, a apăra şi a exercita cu bună–credinţă drepturile care ne protejează pe toţi şi că este imperios necesar să contribuim împreună la întărirea acestui ideal al umanităţii, reprezentând cea mai bună modalitate de a împiedica inegalităţile şi discriminările”.

„Recenta pandemie şi actualele tulburări în relaţiile internaţionale ne–au demonstrat că este nevoie să reacţionăm în deplină solidaritate ori de câte ori valorile umanităţii sunt încălcate şi dispreţuite, pentru a asigura un climat de pace, de încredere şi de înţelegere reciprocă între oameni şi state, pe care să construim viitorul. Respectarea, afirmarea şi garantarea acestor drepturi sunt şi vor rămâne priorităţi perene pentru întreaga omenire, pentru fiecare ţară, pentru fiecare cetăţean, mai ales în faţa degradării condiţiei omului în diferite regiuni ale lumii, în faţa noilor provocări ale inteligenţei artificiale, ale schimbărilor climatice şi ale pierderii biodiversităţii. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă, iar, pentru aceasta, trebuie să continuăm să înlăturăm toate formele de nedreptate şi să promovăm, în schimb, în folosul fiecăruia, valoarea intangibilă a demnităţii umane!”, a conchis preşedintele CCR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.