Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, referitor la majorarea pensiilor, că este important să fie respectată echitatea socială, în această perioadă traversată de multiple crize şi a adăugat că nu poate să accepte ca o pensie de 1.800 de lei să fie majorată cu 270 de lei, iar una de 18.000 de lei să fie mărită cu 2.700 de lei şi, prin urmare, de zece ori mai mult.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu am vrut o discuţie mai amplă, mai aşezată şi mai profesionistă. Am rămas la nivelul discuţiei de procente - 15, 16, 10. Eu reprezint un partid social democrat. Îmi cer scuze, am altă abordare. Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei şi o pensie de 18.000 de lei să se mărească cu 2.700 de lei. Mai exact, de zece ori faţă de cel cu pensia de 1.800 de lei. Stabilim anvelopa şi venim şi avem grijă ca toată lumea să treacă de această perioadă complicată fără eforturi foarte mari. E foarte simplu să facem ca pe timpul lui Ceauşescu, un pauşal, şi să punem pe toată lumea la egalitate. Nu este corect. Eu merg pe doctrina pe care o reprezintă PSD. Eu am o obligaţie ca lider al PSD să am grijă de cei cu venituri, de exemplu, sub 4.000 de lei. Cu toţii trebuie să trecem această perioadă complicată. Se numeşte echitate socială”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri la Hala Laminor din Bucureşti.

El a adăugat că discuţia privind majorarea pensiilor a fost dusă într-o zonă empirică şi a mai spus că, după ce vor avea loc discuţiile privind compensarea preţurilor la energie, ministrul Finanţelor Adrian Câciu va prezenta ce sumă poate fi alocată pentru majorarea pensiilor.

„În primul rând, vreau să închidem şi să vedem care este efortul bugetar pentru compensare pe energie. Din calculele noastre, ne încadrăm cu aceste compensări şi ştiţi foarte bine că există o supraimpozitare, deoarece este un venit excepţional. De aceea, şi aceste compensări, şi aceste legi şi ordonanţe sunt pe perioadă limitată de timp. După ce încheiem acest capitol, va veni ministrul de Finanţe care va spune ce sumă poate aloca măririlor de pensii. Îmi doresc, la fel ca şi restul colegilor, să venim cu o majorare cât mai mare”, a explicat Ciolacu.

Acesta a mai precizat că sigur BNR îşi va exprima punctul de vedere cu privire la acest subiect, pentru a nu apărea „o spirală inflaţionistă” care mai mult ar dezavantaja oamenii.

„Noi avem două legi. Avem o lege cu mărirea pensiilor 40% - şi acolo mai avem o restanţă de diferenţă de 11,92  şi mai avem o lege prin care la toate pensiile vine procentul de inflaţie pe anul trecut. Nu poate fi pusă în aplicare numai una dintre ele. Nu putem pune în aplicare cea cu indicele de inflaţie, pentru că este inflaţia de anul trecut şi realitatea este cu totul acum. Cred că am stabilit un minimum. Am zis că e un minimum de 10% şi părerea mea e că există şi un maximum, respectiv cumularea celor două legi - 11,92 cu 5,4. Va veni ministrul de Finanţe şi va spune care este anvelopa: 11 miliarde, 15 miliarde, fiindcă mergem deja la construirea bugetului unde se face şi nominal, nu numai procentual. Vom avea un punct de vedere, sunt ferm convins, şi de la BNR, care va spune cât ne permitem să mărim, astfel încât să nu creăm o spirală inflaţionistă şi în loc să ajutăm oamenii, să îi dezavantajăm”, a conchis liderul PSD. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL de luni, că partidul va propune coaliţiei o creştere a pensiilor de 15%, în cazul în care bugetul pentru anul viitor va permite acest lucru.

Totodată, preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a oferit asigurări că nu există niciun blocaj la nivelul coaliţiei guvernamentale privind creşterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023, ci doar discuţii privind rata inflaţiei cu care acestea ar fi ajustate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.