Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni despre măsurile privind preţurile din energie, că Ministrul Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ pentru perioada următoare şi că liberalizarea a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. El a acuzat că ”cineva a strecurat, în Ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare” şi a spus că şi-ar dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în Ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială şi, din punctul meu de vedere şi al PSD, până la data de 1 septembrie, trebuie să avem un act normativ aprobat prin Guvern, pentru perioada următoare”, a spus liderul PSD.

El a precizat că există deja o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută.

”Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în Ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare şi chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în Ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu, precizând că el ştie că politicile energetice sunt făcute de ministerul Energiei.

 

”E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei”, a afirmat Ciolacu, întrebat dacă ministrul Virgil Popescu este vinovat pentru acest lucru.

Întrebat dacă ministrul Virgil Popescu mai trebuie să rămână în funcţie, Marcel Ciolacu a răspuns: ”În opinia mea, în acest moment, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabilitate ca, până la 1 septembrie, să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută şi perioadă următoare, când energia nu este vândută şi cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în 2025.

Ciolacu a mai afirmat că ”această compensare nu crede că mai este de actualitate, ţinând cont de impactul deja solicitat de către Ministerul Energiei, respectiv 31 de miliarde, lucru care este imposibil pentru bugetul României”. 

”Din punctul meu de vedere, cel puţin pe zona casnică, trebuie venit cu o reglementare a preţului. Am văzut şi sistemul grecesc, în care au un preţ stabilit, pentru fiecare tip de energie, dacă e pe cărbune, nuclear, eolian, panouri verzi sau hidro şi de la acel preţ se vine cu o supraimpozitare”, a arătat Ciolacu. 

Preşedintele PSD a mai afirmat că ”ceea ce a stabilit cu premierul este ca preţul de 0.68 şi 0.8 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice”. ”se poate veni cu o compensare, dacă preţul este mai mare dar, din câte ştiu eu, preţul de probucţie nu depăşeşte 0.68 şi 0.8. Important este să avem bani pentru a face această plafonare şi să nu intrăm într-un deficit”, a spus el. 

”Guvernul României, statul român, în acest moment trebuie să găsească soluţii ca să menţină acest preţ, de 0,68 şi 0.8 şi va găsi aceste soluţii”, a afirmat Marel Ciolacu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.