Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în debutul întâlnirii consultative de luni la Palatul Victoria, cu organizaţii nonguvernamentale, pentru reforma sistemului de asistenţă socială din România, că Guvernul va veni cu o ordonanţă de urgenţă până pe 31 august care să schimbe sistemul de control şi autorizare privind centrele de îngrijire şi asistenţă socială. Liderul PSD a adăugat că insistă în legătură cu desfiinţarea a cel puţin a unei instituţii din interiorul Ministerului Muncii care „nu a ştiut să acopere ca şi control, fiind o verigă în plus folosită de cineva pentru a scoate nişte profituri, nu de a proteja persoanele”. Şeful Executivului a mai precizat că, în opinia sa, anchetele demarate de către DIICOT şi DNA privind ororile din azilele pentru bătrâni vor dezvălui nu doar abuzuri şi torturi, cât şi morţi cauzate de rele tratamente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este evident faptul că statul român are nevoie de ajutor. Procesul de schimbare a mentalităţii şi a abordării, mai ales în zona socială, va fi unul de lungă durată, indiferent de măsurile pe care o să le luăm noi. Protecţia socială, ce a reieşit în primul rând din controalele facute, a dovedit că a fost folosită fara empatie, a fost folosită ca un business. Mai mult, o spun fără nicio reţinere, vom vedea şi cu cazul Mureş câte vor ieşi la vedere, este clar că vorbim de corupţie instituţională. Vorbim de încrengături locale astfel încât bussiness-ul să fie cât mai profitabil. Împreună cu doamna ministru, în afară de măsurile pe care o să le luăm până la 31 august şi aici avem nevoie de dumneavoastră. Pentru a face primul pas, e o ordonanţă de urgenţă, eu insist prin desfiinţarea cel puţin a unei instituţii din interiorul Ministerului Muncii care nu a ştiut să acopere ca şi control, fiind o verigă în plus folosită de către cineva, repet pentru a scoate nişte profituri, nu de a proteja persoanele. Mai mult, nu există un sistem informatic şi suntem în 2023 şi sunt ferm convins că, cu ajutorul Curţii de Conturi, că vom descoperi că aceleaşi persoane sunt plătite de două-trei ori, nefiind un registrul al acestor persoane şi noi neştiinde fapt care este fenomenul întreg. Trebuie o abordare total diferită în ce plăteşte statul român şi ce plătesc aparţinătorii, cum este sistemul din străinătate, astfel încât să nu fie nicio diferenţă între cele două. Vorbim de aparţinători care îşi permit să plătească sume importante şi aparţinători care nu îşi permit să plătească sume importante. Vorbim de persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi. Marea problemă este în zona persoanelor cu dizabilităţi unde normele nu trebuie să fie egale pentru toate categoriile sau pentru copii”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul întrevederii de luni cu organizaţii nonguvernamentale, pentru reforma sistemului de asistenţă socială, la care participă şi ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu.

Premierul a mai spus că  „trebuie să gândim o asistenţă medicală şi o nevoie de anumite medicamente, un anumit  tratament mai mare la o categorie de persoane şi mai mică la o altă categorie de persoane”.

„Abordarea la pauşal cum era pe timpul comunismului nu era una corectă. Trebuie să venim cu o ordonanţă să schimbăm sistemul de control. Dar legea propriu-zisă să o modificăm în Parlament, cu transparenţă. O să punem, împreună cu doamna ministru, colegilor parlamentari ce a reieşit din toate controalele efectuate. Trebuie să venim cu o ordonanţă să schimbăm sistemul de control. Dar legea propriu-zisă să o modificăm în Parlament, cu transparenţă. O să punem, împreună cu doamna ministru, colegilor parlamentari ce a reieşit din toate controalele efectuate. Nu vor fi de mâine, dar să închidem în primul rând capitolul de abuz şi de pierderi de vieţi omeneşti, pentru că despre asta vorbim. Vom vedea cu toţii, după anchetele făcute şi de DIICOT şi de DNA şi toată lumea, vor fi analize şi va exista şi acest efect prin care se va demonstra că s-au pierdut şi vieţi omeneşti, sunt ferm convins de acest lucru şi ştiţi şi dumneavoastră acest lucru. Este evident că acum statul e în alertă şi vor fi mai puţine cazuri şi se uită toată lumea, pentru că au început să fie responsabili şi de la nivel central şi de la nivel local. Cunoaştem instituţiile statului care, dacă se relaxează, încet-încet se revine la un alt... Aici trebuie legislativ şi aici este mare nevoie de ajutorul dumneavoastră, să găsim împreună un mecanism de colaborare cu Ministerul Muncii, şi nu numai, şi cu autorităţile locale, preşedinţii, toţi cei care cheltuie bani pentru aceste persoane, în care dumneavoastră să fiţi implicaţi direct şi să aveţi acces la informaţii în mod direct.”, a completat Ciolacu.

„Aş porni cu acest registru urgent, să vedem cu cine îl... cu Ministerul Digitalizării. România nu are un registru electronic cu aceste persoane, astfel încât dacă e folosit acelaşi buletin la decontări fie în Maramureş, fie în sectorul 1, sistemul să-ţi spună că acolo e cu totul altceva. Cred că e prea permisibilă legea să fie persoane mutate de la sectorul 6 la Maramureş. Trebuie să gândim cu dumneavoastră, totuşi, să rămână în aria aparţinătorului - nu pot să fiu aparţinător în Bucureşti şi mutată persoana la 600 de kilometri. Nici autorităţile nu pot să vadă concret cum le sunt cheltuiţi banii. E o aberaţie legislativă. Deci, ele trebuie concentrate într-o anumită zonă şi, repet, vor fi foarte, foarte multe care vor reieşi şi din actele de control”, a mai precizat preşedintele PSD.

Liderul PSD a mai precizat că trebuie găsită cea mai bună persoană să conducă instituţia privind persoanele cu dizabilităţi, pentru că această insitituţie are şi Corp de control, comparativ cu alte structuri ale statului care nu au.

„Eu vreau să vă mulţumesc încă o dată, mai ales după cazul Mureş, unde efectiv, din umila mea informaţie pe care o am de prim-ministru, chiar s-au salvat vieţi omeneşti. Acolo era o perioadă de zile până se întâmplau lucruri mai tragice. Nu mă simt confortabil în faţa dumneavoastră, fiindcă reprezint statul român, după ce am văzut şi cu toţii am constatat, de fapt, ce se întâmpla.

„Decizia de control trebuie făcută de la centru. Dacă s-a putut întâmpla aşa ceva, ştiind că se vor face controale, este şi mai grav. Dar vom veni, repet, cu o modificare. Îmi menţin părerea: o instituţie cel puţin trebuie desfiinţată, sunt mult prea multe suprapuse. N-am nicio problemă, la fel cum am spus, pentru persoanele cu dizabilităţi să găsim împreună cea mai bună persoană să conducă acea instituţie, pentru că ea are şi corp de control. De aceea, este diferită de restul instituţiilor, fiindcă în zona de persoane cu dizabilităţi sunt cele mai mari probleme şi, repet, o abordare de finanţare total diferită, împreună cu DSP-ul, trebuie gândit care sunt cheltuielile, la copii e vorba de sistemul de învăţământ... Nu mai trebuie toată abordarea la comun, trebuie abordată pe fiecare categorie în parte”, a concluzionat şeful Executivului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.