Preşedintele Comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informaţii, Claudiu Manda, a declarat, marţi, după audierea fostului angajat al SRI Daniel Dragomir, că acesta a dat detalii membrilor Comisiei cu privire la felul „cum funcţionau lucrurile” în perioada 2009-2013. Potrivit lui Manda, Dragomir a spus că un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor a beneficiat de sprijinul unor persoane din conducerea SRI, în vreme ce o altă persoană ar fi fost anchetată de DNA la intervenţia SRI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ne-am propus să înţelegem cum funcţiona mecanismul în interiorul SRI în ceea ce priveşte mandatele de ascultare pe presupuse fapte de terorism sau conexe, mandate care erau  - spune Dragomir - pe câte 6 luni, prelungite pe câte 3 luni, care duceau până la 5 ani de ascultare, după care aceste informaţii au fost solicitate de DNA şi folosite de DNA în acuzarea persoanelor de infracţiuni de corupţie”, a declarat Manda.

El a precizat că Daniel Dragomir a prezentat probe în acest sens şi a explicat cum funcţionau lucrurile în perioada 2009-2013 şi unde ar trebui să facă verificări Comisia „pentru a se edifica”.

„S-a referit doar până în 2013. (...) A lăsat la Comsie o listă de 65 de persoane, ofiţeri activi SRI, inactivi SRI, persoane din media, persoane politice şi persoane din mediul economic, le indică să le invităm la Comisie, să le punem întrebări pentru a proba ceea ce spune Dragomir. Analizăm ordinea persoanelor, competenţele de a invita la Comisie persoane care nu sunt angajaţi SRI. A dat exemple de persoane politice care au fost susţinute de SRI media, şi anume ordine date de cei din conducerea SRI, a indicat persoana care dădea oridine, a indicat persoana politică care a beneficiat de susţinea aceasta. Săptămâna viitoare aduce probele care susţin acest lucru”, a explicat şeful Comisiei SRI.

De asemenea, potrivit lui Manda, fostul colonel SRI a vorbit despre ţintele pe care le alegeau cei din conducerea Serviciului Român de Informaţii, precizând că a „şi dat exemplu de persoană şi de mecanism de decizie care a dus la desemnarea acestei ţinte pe care DNA şi SRI le-au anchetat”.

„Ne-au şocat numele. Persoana politică despre care Dragomir susţine şi va aduce probe în susţinerea domniei sale că a beneficiat de susţinerea personelor şi instrumentelor pe care unii din angajaţii SRI le aveau la dispoziţie este un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor. A spus de persoane din conducerea SRI care au folosit acele culoare media despre care Dragomir a făcut referire la televizor, dar spunea cum acele culoare media au fost folosite pentru a sprijni mediatic persoane politice, a dat exemplu, ne-a spus un nume. Aşteptăm la următoarea întâlnire dovezile şi probele”, a precizat Manda.

El a spus că marţea viitoare va avea loc o nouă audiere a lui Daniel Dragomir.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.