Mai multe organizaţii nonguvernamentale cer Partidului Naţional Liberal să demareze o anchetă internă şi să prezinte scuze public privitor la incidentele în care au fost implicate două jurnaliste la congresul partidului, ce a avut loc sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare deschisă remisă News.ro, adresată conducerii PNL, reprezentanţi ai şase organizaţii îşi exprimă „profunda consternare faţă de modul în care Partidul Naţional Liberal înţelege să respecte libertatea presei şi dreptul la informare al publicului”.

„Agresarea a două ziariste la congresul PNL din acest weekend, de către membri ai partidului, reprezintă încă un semnal al lipsei de înţelegere, interes şi respect a Partidului Naţional Liberal faţă de exercitarea de către cetăţenii României a unor drepturi fundamentale. Agresiunile menţionate s-au petrecut, conform mărturiilor celor două ziariste, inclusiv în prezenţa unor persoane cu funcţii de conducere în partid, printre care şi ministrul de Interne în funcţie, Lucian Bode. Solicităm conducerii PNL să declanşeze de urgenţă o anchetă internă pentru a-i identifica şi sancţiona pe cei responsabili de aceste incidente”.

Semnatarii - ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Átlátszó Erdély / Transilvania Transparentă, Miliţia Spirituală şi PATRIR - Peace Action, Training and Research Institute of Romania - cer conducerii PNL să se delimiteze public de astfel de comportamente şi „să îşi revizuiască atitudinile publice în interacţiunile cu presa şi cetăţenii”.

„Manifestările de acest tip nu sunt acceptabile pentru o formaţiune politică în slujba cetăţeanului. De asemenea, gestul poate fi şi mai nepotrivit având în vedere faptul că acesta contribuie la un climat generalizat de violenţă verbală şi fizică asupra femeilor”.

Reprezentanţii ONG-urilor au făcut o paralelă cu incidentul petrecut în urmă cu câteva zile în judeţul Suceava. „Reamintim partidului de guvernământ, prim-ministrului Florin Cîţu şi ministrului de Interne, Lucian Bode, că modul în care un partid ca PNL şi demnitarii săi aleg să trateze presa are impact public şi lasă loc pentru producerea unor evenimente şi mai grave, cum a fost incidentul din judeţul Suceava, în care un ziarist, un regizor de film documentar şi un activist de mediu au fost bătuţi în timp ce documentau un subiect de interes public, tăierea ilegală de păduri”.

Pe 25 septembrie, la congresul Partidului Naţional Liberal (PNL), „au avut loc două incidente ce dovedesc o gravă încălcare a libertăţilor fundamentale - două jurnaliste, Iulia Gârbacea, reporter ProTV, şi Mădălina Mihalache, reporter Antena 3, au fost bruscate agresiv de câţiva membri liberali prezenţi la Congres, pe motivul că acestea nu aveau voie să filmeze”.

„Din imaginile apărute în spaţiul public, dar şi din relatările celor două jurnaliste rezultă fără tăgadă că organizatorii evenimentului au încercat să restricţioneze şi să descurajeze, chiar prin forţă fizică şi intimidare, accesul jurnaliştilor în zona de votare”, se mai arată în scrisoare. 

ONG-urile au completat: „Considerăm că aceste incidente infirmă atât concluzia organizatorilor, că evenimentul a fost gestionat în condiţii optime de securitate, cât şi aşa-zisul respect pentru jurnalişti, excesiv clamat de unii membri ai partidului în perioada premergătoare congresului. Solicităm reacţia publică a conducerii Partidului Naţional Liberal faţă de aceste incidente şi ne exprimăm speranţa că ele nu se vor mai repeta”.

Organizaţiile semnatare sunt membre ale grupului „ONG-uri pentru cetăţean”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.