Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, vineri, consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu aliaţii, la finalul acestora reprezentanţii ministerului transmiţând că poziţia Federaţiei Ruse privind sistemul antirachetă NATO este ”complet irelevantă, întrucât sistemul de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Poziţia exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfăşurate şi la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF. Poziţia MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăseşte în toate Declaraţiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani”, au transmis, vineri, reprezentaţi Minsterului afacerilor Externe, după ce ministrul Teodor Meleşcanu a avut consultări cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

MAE reiterează ideea că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, ”nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esenţial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic”.

”Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acţiune proporţională cu ameninţările actuale, care respectă toate angajamentele internaţionale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federaţiei Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare şi o încercare de a distrage atenţia de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus. Reamintim că poziţia României şi a Aliaţilor săi pe tema INF este clar exprimată în Declaraţia Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019”, au mai transmis oficialii MAE.

Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele nucleare MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat joi că ţara sa este dispusă să poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), însă nu va fi cea care să iniţieze discuţiile, şi a dat asigurări că România nu va fi ţinta unor acţiuni ostile.

Încă de joi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea o poziţie faţă de anunţul Rusiei, după ce se va consulta şi cu aliaţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.