Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă prezentarea trunchiată şi lipsită de precizie istorică făcută de Ambasada Federaţiei Ruse în România pe pagina sa oficială de Facebook privind ultimatumul sovietic din 1940 şi evenimentele care i-au urmat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă prezentarea trunchiată şi lipsită de precizie istorică făcută de Ambasada Federaţiei Ruse în România pe pagina sa oficială de Facebook privind ultimatumul sovietic din 1940 şi evenimentele care i-au urmat. Continuarea promovării de către misiunea Federaţiei Ruse a “episoadelor istorice” este una neconstructivă, care nu ajută la construirea unei relaţii pragmatice bazată pe respect reciproc. Reiterăm şi pe această cale poziţia MAE conform căreia trecutul relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă nu trebuie să facă loc unor speculaţii şi opinii nefundamentate”, afirmă MAE.

În acest sens,Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că a evocat constant importanţa Comisiei comune româno-ruse de istorici, care este în măsură şi are ca obiectiv să analizeze istoria relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă.

În opinia MAE, continuarea lucrărilor acestei Comisii ar putea ajuta Ambasada Federaţiei Ruse să-şi actualizeze cunoştinţele istorice şi să aibă intervenţii constructive.

Ambasada Rusiei la bucureşti a scris pe pagina sa de Facebook vineri că ”în urmă cu 79 de ani, Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodată aderarea Basarabiei la Regatul România, a trimis Guvernului român o notă, oferind „în scopul de a restabili dreptatea, să se procedeze împreună cu România pentru soluţionarea imediată a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea Sovietică“ şi că ”după ce s-a pronunţat acordul părţii române de a-şi retrage trupele la 28 iunie 1940, Armata Roşie a intrat nestingherit pe teritoriul Basarabiei şi a Bucovinei de Nord”. 

”Analizând, în prezent, motivele care au adus omenirea la tragedia fără precedent al celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi lecţiile trase din acesta, ne permitem să afirmăm că o interpretare eronată a evenimentelor din vara anului 1940 în Basarabia l-a împins pe dictatorul I.Antonescu la decizia care s-a dovedit cu timpul una aproape fatală pentru România, şi anume „să se poziţioneze pe latura incorectă a istoriei", prin aderarea la invazia Germaniei naziste în URSS. Consecinţele acestui "calcul strategic eronat ", din păcate, sunt, de asemenea, resimţite şi în România modernă. Este relevant de menţionat că cererea sovietică pentru revenirea Basarabiei se bazează în totalitate pe normele de drept internaţional din acea epocă, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care foştii aliaţi ai Rusiei în cadrul „Antantei“, fără acordul ei, au recunoscut „suveranitatea România asupra teritoriului Basarabiei“, niciodată nu a intrat în vigoare datorită refuzului Japoniei de a-l ratifica”, mai susţine reprezentanţa diplomatică. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.