Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă, că s-a opus iniţiativei Uniunii Europene care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim întrucât ”s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru” pentru că se axa pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ţinând cont de contextul regional deosebit de complicat şi în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acţiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim”, a transmis MAE.

Oficialii MAE au menţionat că ”poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre UE, Ungaria şi Cehia”.

”În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a mai precizat MAE.

Diplomaţi din România, Ungaria şi Cehia au blocat vineri o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată de Franţa şi alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, potrivit presei israeliene. În replică, ministrul palestinian de Externea condamnat poziţia celor trei state, spunând că acţiunea lor va avea consecinţe la toate nivelurile.

Declaraţia UE pe care România, Ungaria şi Cehia au blocat-o avea ca scop, potrivit diplomaţilor israelieni, prezentarea SUA a unei poziţii comune a celor 28 de state membre UE împotriva mutării, în încercarea de a izola şi ridiculiza administraţia Donald Trump înaintea ceremoniei de luni.

Potrivit diplomaţilor europeni citaţi de timesofisrael.com, o versiune a declaraţiei cuprindea trei mari puncte: „Ierusalimul ar trebui să fie capitala ambelor state - Israel şi viitorul stat Palestina; Statutul definitiv al Ierusalimului ar trebui negociat şi determinat prin negocieri între părţi; Statele membre ale UE nu vor urma SUA şi nu îşi vor muta ambasadele la Ierusalim”.

Ungaria, Cehia şi România au obiectat, făcând imposibil ca declaraţia să fie adoptată.

”Ungurii nu au vrut să îl împungă pe Trump în ochi, iar cehii şi românii au în vedere mutarea ambasadelor la Ierusalim, contrar poziţiei UE. Acesta este stadiul în care se afla UE zilele astea”, a spus un diplomat european, citat de corespondentul diplomatic al Channal 10 Barak Ravid.

Ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riad Malki, a condamnat poziţia celor trei state pentru blocarea declaraţiei UE prin care era reafirmată poziţia Europei faţă de Ierusalim şi respingerea planurilor SUA de a muta ambasada din Tel Aviv, potrivit WAFA.

Într-un comunicat transmis sâmbătă, el a precizat că această poziţie vine în contradicţie cu politicile UE şi reprezintă o clară fracţionare a legii internaţionale, rezoluţiilor ONU, Convenţiei de la Geneva şi principiilor drepturilor omului. În plus, încurajează ocupaţia israeliană de a continua să încalce legea internaţională.

El a afirmat că România, Ungaria şi Cehia vor fi responsabile de consecinţele acestei blocări - „la toate nivelurile” -, în special privind relaţiile cu lumile arabă şi islamică.

Ministrul a avertizat că ţările care urmează propaganda Israelului privind Ierusalimul şi conflictul vor fi considerate partenere la agresiunea împotriva poporului palestinian şi a drepturilor lui.

Malki va continua eforturile de a se asigura că ţările să respingă decizia preşedintelui SUA de a muta ambasada la Ierusalim.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.