O delegaţie reprezentativă a liderilor minorităţii româneşti din Ucraina a avut, joi în Capitală, o rundă de consultări cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu, la invitaţia Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În cadrul consultărilor la sediul MAE a avut loc un schimb amplu de opinii privind impactul modificărilor legislaţiei ucrainene asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, precum şi privind modalităţile eficiente şi durabile de menţinere a nivelului drepturilor etnicilor români, cu prioritate cel privind educaţia în limba maternă. Secretarul de stat Dan Neculăescu a făcut o prezentare a acţiunilor întreprinse de România ca urmare a adoptării de noi reglementări legislative în Ucraina, inclusiv a stadiului negocierilor în vederea convenirii Protocolului de colaborare bilaterală româno-ucraineană în domeniul educaţiei, a eforturilor părţii române în vederea relansării activităţii Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv demersurilor MAE pentru iniţierea negocierilor pentru încheierea unui  Acord cuprinzător privind  protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Totodată, a subliniat că MAE a acţionat consecvent pe lângă partea ucraineană atunci când au fost semnalate evoluţii cu impact negativ asupra drepturilor etnicilor români”, arată comunicatul de presă al MAE.

De asemenea, secretarul de stat MAE a arătat că în dialogul bilateral cu autorităţile ucrainene partea română a reiterat constant aşteptarea ca Ucraina să ofere o soluţie cuprinzătoare la problema dreptului la educaţie în limba maternă pentru etnicii români.

Dan Neculăescu a luat notă de preocuparea reprezentanţilor minorităţii române faţă de proiectul unei noi legi ucrainene care vizează să reglementeze modalitatea de exercitare a drepturilor lor identitare şi a reiterat poziţia privind necesitatea consultării substanţiale a acestora în procesul de adoptare a actului normativ menţionat. De asemenea, s-a referit la faptul că partea română a obţinut în dialogul cu partea ucraineană recunoaşterea identităţii dintre limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, care trebuie să fie reflectată la nivelul legislaţiei şi normelor ucrainene, respectiv să fie recunoscută inexistenţa aşa-zisei "limbi moldoveneşti" , mai indică sursa citată.

Alte aspecte abordate au vizat perspectivele operaţionalizării Institutului Cultural Român la Kiev şi a filialei acestuia la Cernăuţi, precum şi înfiinţarea unui birou consular la Ismail.

„Reprezentanţii minorităţii române au subliniat utilitatea şi oportunitatea dialogului direct cu autorităţile de la Bucureşti şi au exprimat susţinere pentru demersurile României de protejare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii sale înrudite din Ucraina. Acţiunea se înscrie în practica MAE de consultare periodică a reprezentanţilor minorităţii române din Ucraina cu privire la evoluţiile care privesc păstrarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, ultimul asemenea moment având loc la Cernăuţi, la 28 mai 2021”, mai indică sursa menţionată.

În cursul zilei de 12 august delegaţia liderilor minorităţii româneşti din Ucraina va mai avea întrevederi cu reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Departamentul pentru Relaţia cu Românii din afara Graniţelor, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român şi Ministerului Educaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.