Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a anunţat, joi, că îi va da în judecată pe cei care au susţinut public miniciuni legate de activitatea sa ca ministru, Macovei precizând că nu a primit nicio informaţie şi niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Solicit, din nou, declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA şi o anchetă privind presupusa scurgere de documente clasificate din Ministerul Justiţiei. Este necesar ca Ministerul Justiţiei să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menţionarea datelor, anilor şi a persoanelor implicate. Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a 4 persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanţa de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiţiei, trebuie, de asemenea, clarificată”, se arată într-o declaraţie de presă a Monicăi Macovei.

Ea cere Ministerului Justiţiei să clarifice modul în care un raport clasificat ca secret de serviciu a ajuns să fie publicat în presă. ”Aşa-zisa «bombă» de presă s-a dovedit un balon umplut cu supoziţii, inexactităţi şi învinuiri fără probe, diletant şi rău-voitor. În lipsa probelor, nu rămân decât semnele de întrebare despre motivul întocmirii acestui raport şi mandatul real al Comisiei Chiuariu. Ca să se lămurească opinia publică, sesizez public Parchetul general să verifice aspectele semnalate în document - ştersăturile de pe documente, copierea unor dosare, rescrierea hard-diskurilor «din ordinul factorilor decizionali anteriori» (care?), distrugerea de documente (de cine?), executarea de copii xerox după documentele aflate în arhivă (când şi de cine?), etc.”, a comentat Macovei raportul publicat în ”Evenimentul Zilei”.

Fostul ministru observă că raportul publicat nu a fost urmat de sesizarea organelor de anchetă în pofida semnalării în document a săvârşirii unor ilegalităţi.

Totodată, Macovei reiterează că nu a comis nicio ilegalitate în legătură cu arhiva SIPA şi că nu a avut informaţii legate de conţinutul acesteia. ”Voi chema în judecată pe toţi cei care au lansat în spaţiul public minciuni despre persoana mea şi a activităţii comisiei din perioada ministeriatului meu (...) Mai spun o dată: nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut şi citit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat şi distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk. Iar din raport rezultă clar că nu a existat nicio dovadă că judecătorul şi procurorul care au intrat în arhivă pe baza ordinului meu, pentru a întocmi o informare către opinia publică cu privire la modul în care a funcţionat DGPA/SIPA, ar fi comis vreo ilegalitate”, afirmă Monica Macovei.

Ea a apreciat că scopul scandalului creat în jurul SIPA are ca obiectiv prejudicierea credibilităţii justiţiei. ”Sunt ţinta unei manipulări grosolane a adevărului, prin interpretarea tendenţioasă a unor informaţii, prin amestecarea cu rea-voinţă a informaţiilor şi «arhivelor». Iar ţinta reală este decredibilizarea justiţiei, care a condamnat deja şi are pe rol dosare importante privind inclusiv politicieni”, a conchis Monica Macovei.

Raportul Comisiei care a analizat arhiva SIPA/DGPA în 2007, înfiinţată de ministrul Tudor Chiuariu, a fost publicat joi de Evenimentul Zilei, arată nereguli grave în activitatea comisiilor similare înfiinţate de Monica Macovei, ca ministru al Justiţiei, inclusiv copierea şi distrugerea unor documente, dar şi ridicarea lor din arhiva aflată la nivelul Ministerului Justiţiei şi predarea lor către Monica Macovei, fără a exista garanţia că ele au fost returnate. Raportul, clasificat ”secret de serviciu”, indică încălcări ale ordinelor de ministru şi unor hotărâri de guvern în inventarierea şi opisarea arhivei, menţionând că documentele SIPA ar trebui desigilate pentru a se face o reverificare.

Raportul arată că o arhivă redusă de documente aparţinând DGPA/SIPA a fost descoperită la nivelul Serviciului de Informaţii Clasificate din cadrul MJ, însă ele nu sunt înregistrate corespunzător, tot în urma activitităţii unei comisii înfiinţate de Monica Macovei.

"Comisia de inventariere menţionată de litera d (privind arhiva redusă - n.r.) a identificat documente clasificate constând în note ale fostei DGPA (materiale informative cu privire la posibile activităţi infracţionale săvârşite de magistraţi), acestea fiind înregistrate fără a avea rezoluţia Ministrului Justiţiei sau a unui secretar de stat cu privire la modalitatea prin care aceste documente au fost trimise, spre verificare, organelor competente", se arată în raport.

Astfel de documente au fost luate de către membrii primei comisii şi predate direct Monicăi Macovei, acuză raportul Chiariu-Predoiu.

"Membrii Comisiei desemnate (de Monica Macovei în 2005 - n.r.) au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predat ministrului justiţiei Monica Macovei. Comisia actuală (autoarea prezentului Raport) nu a putut identifica şi nu cunoaşte dacă documentele clasificate (SSID, SS, S) ridicate de membrii comisiei prevăzute la pct. (d) au fost restituite de aceşti membri sau de către ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi nici dacă alte măsuri de valorificare au fost dispuse de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei", se precizează în raport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.