Ludovic Orban nu este de acord cu faptul că Guvernul PSD amână liberalizarea preţului la gazele naturale, precizând că acest lucru trebuia realizat încă din urmă cu doi ani, considerând că Executivul face acest lucru pentru a servi intereselor uneia dintre cele două mari companii care operează în regim de monopol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orban a declarat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că România şi-a asumat printre obligaţiile ca membru al Uniunii Europene şi liberalizarea preţului la gazele naturale.

“După un boicot tacit făcut de preşedintele comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, cunoscut şi ca omul Gazprom în folclorul politic, am văzut cu stupoare că Guvernul României doreşte să se amâne liberalizarea preţului la gazele naturale. Trag un semnal de alarmă asupra acestei poziţii incalificabile a PSD şi a Guvernului Grindeanu. România trebuia să liberalizeze preţul la gaze încă din 2015. Liberalizarea, neliberalizarea preţului la gaze şi mai ales interzicerea exporturilor de gaze naturale ne-a adus în procedură judiciară la Curtea Europeană, odată cu adoptarea Ordonanţei 64 care a reglementat liberalizarea preţului la gaze a fost suspendată această procedură. Nu putem să ne jucăm cu obligaţiile  pe care ni le-am asumat ca membru al Uniunii Europene. Liberalizarea preţului la gaze trebuie făcută aşa cum este reglementat în Ordonanţa 64 emisă de Guvernul Cioloş”, a afirmat Ludovic Orban.

El a explicat şi care sunt motivele pentru care PSD procedează astfel.

"Care sunt substraturile acestei poziţii a PSD? După părerea mea, arată că Guvernul acţionează pentru a servi interesele unor companii. La ora actuală, pe piaţa de furnizare a gazului operează în regim de monopol două companii: E ON şi Engie, una dintre companii fiind şi partener la Gazprom într-un proiect al unei conducte - Northstream, care să asigure aprovizionarea cu gaz rusesc a Europei”, a precizat liberalul.

Orban consideră că, dacă nu va fi liberalizat preţul la gazele naturale, atunci România va pierde o finanţare nerambursabilă de aproape 180 de milioae de euro.

“Neliberalizarea preţului la gaze va duce la pierderea de către România a unei finanţări nerambursabile de aproape 180 de milioane de euro pentru realizarea tronsonului de pe teritoriul României a magistralei de gaz natural Brua (Bulgaria, România, Ungaria, Austria) care face legătura între resursele de gaz foarte mari care au fost identificate la Marea Neagră şi reţeaua europeană de transport a gazului, adică reducere dependenţa Europei de gazul rusesc. Pierderea acestei finanţări poate compromite acest proiect, nu face altceva decât să favorizeze interesele companiei Gazprom, că nu întâmplător v-am spus despre domnul Iancu, că în folclor este cunoscut ca reprezentant al intereselor Gazprom”, a precizat Ludovic Orban.

El a explicat că liberalizarea preţului la gaze naturale înseamnă că producătorii sunt obligaţi într-o primă fază să scoată o treime din producţie pe Bursă şi va permite şi fiecărui consumator să aleagă furnizorul pe care îl doreşte.

“Ce înseamnă de fapt liberalizarea ? Înseamnă, de fapt, că o parte din producţia de gaz, în proporţie de 30 la sută, producătorii sunt obligaţi să o scoată pe bursă şi o vândă prin competiţie directă până în 2021, urmând ca întreaga producţie de gaz să fie vândută pe Bursă pe piaţa liberă. De asemenea, liberalizarea preţului la gaze înseamnă şi un alt lucru: introducerea competiţiei reale în furnizare, adică permite fiecărui consumator casnic sau chiar consumator economic şi industrial să-şi cumpere gazul de la orice furnizor doreşte. Introducând această competiţie este evident că se va reduce tariful de furnizare şi există posibilitatea să scadă practic preţul cu care este cumpărat gazul ca urmare a scăderii tarifului de furnizare”, a menţionat Ludovic Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.