Coordonatorul naţional privind procesul de aderare a României la OCDE Luca Niculescu a anunţat că sumele anuale pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sunt între între 3,5 şi 5 milioane euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Depinde cât de lung va fi procesul de aderare. Sumele anuale sunt undeva între 3,5 şi 5 milioane de euro - ca să dau o plajă foarte largă”, a afirmat Luca Niculescu, întrebat de costurile pentru acest proces de aderare, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Secretarul de stat în MAE a adăugat că prima tranşă pentru procesul de aderare la OCDE a fost plătită pe data de 1 septembrie, iar cea de-a doua urmează să fie achitată până la data de 1 ianuarie 2023.

El a mai spus că banii provin din bugetul MAE, cu suplimentarea necesară de la Ministerul de Finanţe.

Guvernul a aprobat, miercuri, un memorandum referitor la aderarea României la OCDE.

„Un alt act normativ foarte important este memorandumul prin care reaşezăm activităţile şi structura funcţională la nivelul guvernului pentru procesul de aderare a României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Este un obiectiv de ţară foarte important pe care l-am demarat încă de la preluarea guvernării şi am acordat atenţia cuvenită ţinând cont de etapizarea procesului şi, bineînţeles, momentul obţinerii foii de parcurs pentru aderare în luna iunie a acestui an. Ieri după-amiază am avut o întâlnire a comitetului interministerial în care au fost clarificate şi discutate toate aspectele legate de aşezarea structurală şi funcţionarea celor care se implică nemijlocit - şi aici doresc încă o dată să fac menţiunea că cei care se implică nemijlocit trebuie să fie cei mai buni specialişti din cadrul ministerelor, dar şi din cadrul celorlalte instituţii care au o contribuţie esenţială la procesul de aderare. Este un memorandum prin care clarificăm elementele de colaborare şi coordonare între Cancelaria primului ministru şi Ministerul Afacerilor Externe. Putem să subliniem că ne-am angajat într-un proces de reformă ireversibil, în conformitate cu standardele impuse de OCDE. ”, a precizat Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei Executivului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.