Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la Parlament, că vrea ca partidul său să deţină preşedinţia atât a comisiei parlamentare de supraveghere a SRI, cât şi pe cea a comisiei SIE, din cauză că preşedintele Iohannis ar fi încălcat o cutumă prin care şeful statului alege un director de serviciu secret din rândul puterii, iar pe celălalt din rândul opoziţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul PSD a mai spus că îşi doreşte ca social-democraţii să preia şi conducerea Comisiei de control a SIE, după ce au obţinut şefia Comisiei de control a SRI.

"Să vedem dacă avem baza legală şi procedurală să mărim numărul membrilor din Comisia SIE. Vreau ca PSD să conducă şi Comisia SIE. Cutuma de ani de zile, în ceea ce priveşte aceste două Servicii, a fost ruptă de preşedintele Iohannis. A propus şi la SRI şi la SIE doi membri PNL", a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Întrebat dacă Eduard Hellvig ar trebui invitat la discuţii în cadrul Comisiei de control al SRI, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns afirmativ. “Da, eu am spus public. Cred că este bine şi pentru SRI şi pentru comisia SRI ca, sper, săptămâna asta, să aibă loc o discuţie între noua Comisie de control SRI şi conducerea SRI faţă de tot ce a apărut în presă şi faţă de măsurile care au fost luate în interiorul SRI (…). E important să aibă o discuţie lămuritoare cu directorul SRI care îşi poate aduce pe cine consideră de cuviinţă”, a răspuns Liviu Dragnea. 

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat, în 2006, pe George Maior, pe atunci senator PSD, partid aflat în opoziţie la acea vreme, drept director al Serviciului Român de Informaţii.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, marţi, componenţa Comisiei de control al SRI, care îl va avea ca preşedinte pe Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte va fi Marian Gheorghe Cupşa (ALDE), iar secretar Verestoy Attila (UDMR). Adrian Ţuţuianu a fost numit preşedinte al Comisiei de control al SRI cu 366 de voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".

Plenul reunit al celor două Camere a decis, luni, amânarea înfiinţării Comisiei pentru controlul SIE, la propunerea liderului deputaţilor PSD, Eugen Nicolicea, pe motiv că au fost propuşi ca membri doar deputaţi, fiind nevoie şi de senatori, astfel încât negocierile vor continua.

"În Comisia SIE trebuie să facă parte trei deputaţi şi doi senatori şi toată lumea a propus doar de la Camera Deputaţilor, ceea ce face imposibil să discutăm", a spus Nicolicea, cerând amânarea discuţiilor pentru a continua negocierile între liderii de grup.

Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe se va constitui în urma unui plen comun viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.