Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat joi despre memorandumul adoptat de Guvern prin care se garantează majorarea salarială a debutanţilor din învăţământ, în viitoarea lege a salarizării, că a venit în întâmpinarea solicitărilor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial şi acesta este un angajament publicat în Monitorul Oficial. Ea a precizat că dialogul este deschis şi continuă, iar întoarcerea în clase trebuie să se facă cu sentimentul de respect reciproc şi cu o atitudine constructivă. Ligia Deca a precizat că ”memorandumul include la măsurile asumate ”o primă tranşă de acordare, la 1 ianuarie 2024, de 40% din creştere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Educaţiei a declarat că a discutat cu federaţiile sindicale, la diferite paliere, atât vizavi de această declaraţie care are ca anexă memorandumul cât şi vizavi de prevederile sale. Despre faptul că sindicatele spun că acest memorandum nu are putere de lege, Ligia Deca a menţionat că a consultat federaţiile sindicale atunci când au decis împreună acest pas. ”Am venit în întâmpinarea solicitărilor de a avea un act normativ publicat în Monitorul oficial, acesta este un act normativ, un angajament guvernamental publicat în Monitorul Oficial. Mai departe, vizavi de reacţia sindicatelor, trebuie să îi întrebaţi pe aceştia”, a arătat ea.

”Au cerut un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Acest document reprezintă satisfacerea acestei solicitări”, a completat ea.

Ligia Deca a anunţat că ”dialogul cu federaţiile sindicale continuă, în contextul trasat de premier, adică pe negocierea contractului colectiv de muncă şi evident vizavi de toate subiectele care ţin de procesul educaţional”.

”Dialogul nu se opreşte niciodată, dialogul este deschis. Eu cred că întoarcerea în clase, în şcoală trebuie să se facă cu sentimentul de respect reciproc şi cu o atitudine constructivă pentru că ne dorim cu toţii un act educaţional de calitate. În acest sens, ministerul Educaţiei nu va întrerupe niciodată dialogul, aşa cum nu a făcut-o nici până acum”, a precizat ea. Întrebată dacă se mai negociază pe greva generală, Ligia Deca a arătat că pe liniile trasate de prim-ministru, ministerul Educaţiei continuă dialogul.

”Domnul prim-ministru a subliniat două direcţii de continuare a dialogului, pe de o parte dialogul care ţine de procesul educaţional şi de contractul colectiv de muncă, ambele la Ministerul Educaţiei şi pe partea cealaltă, discuţiile legate de viitoarea lege a salarizării, care ţin de Ministerul Muncii”, a afirmat Deca. Întrebată dacă creşterea salarială asumată prin memorandum este etapizată sau într-o tranşă unică, Ligia Deca a precizat că memorandumul include la măsurile asumate ”o primă tranşă de acordare, la 1 ianuarie 2024, de 40% din creştere”. Ligia Deca a mai explicat că o serie întreagă de decizii importante se asumă de către Guvern prin memorandum.

”Grila de salarizare se asumă prin legea salarizării care se află în negociere la Ministerul Muncii. Angajamentul pe care dascălii l-au dorit într-o formă oficială, publicată în Monitorul Oficial, este inclusă în acest Memorandum”, a mai spus ea. 

Despre creşterea etapizată a salariilor, ministrul a explicat că, urmare a discuţiilor cu sindicatele, măsura include garantarea ca noua grilă de învăţământ să plece de la salariul mediu brut pe economie, aşa cum au solicitat şi include prevederea potrivit căreia ”creşterea salarială, pe noua grilă, se va face etapizat, prima tranşă fiind acordată de la 1 ianuarie 2024 şi constând în 405 din creşterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.