Liderul PMP Iaşi, deputatul Petru Movilă a declarat că este ireal ca într-un oraş la Iaşiul să se discute dacă oamenii vor mai avea căldură, îndemnându-l pe edilul Mihai Chirica să coboare din roata instalată de sărbători în centrul municipiului şi să revină cu picioarele pe pământ. Petru Movilă susţine că scandalul iscat vineri la Iaşi în jurul patrimoniului CET ridică "extraordinar de multe întrebări, mai ales în ceea ce priveşte capacitatea primăriei să rezolve o situaţie de acest gen".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Într-un oraş ca Iaşiul, întrebarea dacă vor mai avea sau nu căldură ieşenii este ireală. Din fericire, şi pentru ieşeni şi pentru primar, suntem în plină iarnă. iar oamenii nu vor rămâne fără căldură. Ce se va întâmpla la anul este greu de spus, cel puţin la acest moment. Am urmărit ieri (vineri – n.r.) conferinţa de presă a primarului Mihai Chirica din dorinţa de a auzi punctul de vedere al primăriei şi dacă oferă soluţii pentru zecile de mii de ieşeni care nu au greşit cu nimic în faţa unei administraţii mai preocupată de beculeţele de Crăciun decât de bunul mers al oraşului. Trecând peste scandalul politic şi peste primele declaratii din partea administraţiei locale, avem nevoie de răspunsuri clare şi de soluţii realiste", afirmă liderul PMP Iaşi, Petru Movilă.

Totodată, Movilă se întreabă ce se va întâmpla cu cele 20 milioane euro care s-au investit într-o reţea de termoficare care nu mai este a Iaşiului.

"Explicaţia primarului de genul ”am pierdut procesul dar am câştigat”, nu ţine nici măcar în faţa unui copil. La următoarea şedinţă de Consiliul Local voi fi prezent pentru a cere clarificări reale, nu poveşti. Până în toamnă, situaţia trebuie rezolvată. Ca deputat, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a ajuta.
Însă, primarului Mihai Chirica pot să-i spun doar atât: să coboare din roată, să se întoarcă cu picioarele pe pământ. În oraş e jale şi nu se întrevede nicio perspectivă de îmbunătăţire. Din ce se vede, ne afundăm în probleme din ce în ce mai tare", a spus deputatul Petru Movilă.

Liderul filialei municipale Iaşi a PNL, deputatul Marius Bodea, a precizat vineri că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o sentinţă "năucitoare" pentru Iaşi, el afirmând că Primăria a pierdut definitiv proprietatea asupra centralelor electrice de termoficare ale oraşului.

"Administraţia PSD a ultimilor 15 ani, ai cărei lideri au fost domnii Nichita şi Chirica, a lăsat Iaşiul fără termoficare. Oraşul a pierdut definitiv proprietatea centralelor electrice de termoficare, adică CET1 şi CET2. Este finalul unui litigiu care a fost ascuns de ochii ieşenilor. Înalta Curte a decis definitiv, fără nicio altă cale de atac, că Iaşiul nu mai are centrale de termoficare şi nici reţea de distribuţie. Ele aparţin lichidatorului judiciar care trebuie să le valorifice pe piaţă pentru a plăti creditorii“, a declarat deputatul liberal Marius Bodea.

El a amintit că în anul 2012 CET Iaşi a intrat în faliment, acumulând datorii de sute de milioane de lei, dar Primăria a continuat să utilizeze activele centralei.

Liberalul a mai afirmat că societatea Veolia, căreia i s-a concesionat sistemul de termoficare din Iaşi, poate cere de asemenea despăgubiri de la Primăria Iaşi, pentru că în contractul de delegare, încheiat pe 20 de ani, i s-a garantat punerea la dispoziţie a echipamentelor pentru producerea de servicii termice.

Totodată, deputatul Marius Bodea a atras atenţia că 25.000 de apartamente, zeci de instituţii publice, şcoli şi spitale nu mai au, din acest moment, furnizor de termoficare.

De asemenea, Marius Bodea a criticat faptul că primarul Mihai Chirica nu a gândit nicio măsură alternativă pentru situaţia în care s-a ajuns după decizia definitivă a instanţei.

În replică, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că nu este cazul "să panicăm lumea" şi că ieşenii vor avea în continuare apă caldă şi căldură.

"Iaşiul are şi va avea în continuare sistem de termoficare. Nu suntem în situaţia Bucureştiului. Nu mor caii când vor câinii şi nu cedăm presiunilor. CET a falimentat în 2012. S-au acumulat datorii prin greşeli guvernamentale şi locale, iar timp de un an agentul termic a fost furnizat prin Direcţia Tehnică a Primăriei. Falimentul CET a fost cerut de ANAF şi de alţi creditori“, a spus Mihai Chirica.

Primarul Iaşiului a precizat că între Primărie şi CET sunt pe rol mai multe procese, edilul Chirica afirmând că ieşenii nu vor avea de suferit.

"Nu trebuie să panicăm pe nimeni. Dacă e o problemă, o spun eu, nu alţii. Vedeţi-vă de viaţă şi de sărbători, noi ne facem treaba. În loc să avem o stare pozitivă de Moş Nicolae, trebuie să dăm explicaţii“, a afirmat edilul ieşean.

Mihai Chirica nu a precizat dacă Primăria va încerca să aibă o discuţie cu lichidatorul CET Iaşi pentru a ajunge la o soluţie privind recuperarea bunurilor centralei care riscă să fie scoase la vânzare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.