Liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, susţine că modul în care Guvernul Cioloş a ales să achiziţioneze “Cuminţenia pământului” stârneşte grave suspiciuni, cu toate că statul avea posibilitatea să procedeze transparent şi în stricta literă a legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De la preţul negociat de Ministerul Culturii, sub conducerea lui Vlad Alexandrescu, până la situaţia extrem de neclară a donaţiilor făcute de cetăţeni prin subscripţie publică, afacerea pune mari semne de întrebare, la care Guvernul tehnocrat are datoria de a răspunde”, susţine Pâslaru într-un comunicat de presă.

El cere explicaţii ministrului Culturii, Corina Şuteu, în legătură cu faptul că celebra statuie a lui Constantin Brâncuşi a fost evaluată anterior de o comisie a Ministerului Culturii, înainte de conducerea tehnocrată, la suma de 5 milioane de euro, aceasta fiind limita maximă de negociere a statului român cu proprietarii operei de artă.

”Ce anume a determinat creşterea preţului la mai mult de dublu? Guvernul trebuie să facă publice atât componenţa comisiei care a negociat «Cuminţenia pământului» la suma de 11 milioane de euro, precum şi numele expertului care a evaluat lucrarea la acest preţ. PSD a solicitat aceste informaţii în mai multe rânduri, însă o tăcere grea s-a aşternut peste Ministerul Culturii, fapt care dă curs suspiciunilor. Ce are de ascuns doamna Corina Şuteu?”, adaugă liderul deputaţilor PSD.

”Campania de imagine pe care Guvernul Cioloş şi-a făcut-o folosindu-se de numele sculptorului Constantin Brâncuşi şi de subscripţia publică este singura certitudine în momentul de faţă”, mai susţine Pâslaru, adăugând că cetăţenii României au dreptul să ştie cum şi în ce scopuri le sunt folosiţi banii pe care îi plătesc pe taxe şi impozite.

PSD cere de urgenţă Ministerului Culturii să spună clar, prin prezentarea de documente, care este destinaţia celor 11 milioane de euro pe care urmează să îi dea pentru achiziţionarea “Cuminţeniei pământului” şi cum s-a ajuns la această sumă.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat într-un interviu acordat miercuri agenţiei de presă News.ro că soluţia găsită de statul român pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” este cea mai bună variantă la care a ajuns Guvernul, dar şi că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi au agreat noul termen pentru plata celor 11 milioane de euro - finalul lunii noiembrie.

Guvernul anunţă că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de către stat şi expusă într-un muzeu din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Opera “Cuminţenia Pământului“, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, va fi achiziţionată de statul român şi va fi expusă în colecţii publice, anunţă Guvernul.

Printr-o Ordonanţă de urgenţă adoptată miercuri, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. “Cuminţenia Pământului” va fi achiziţionată şi va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureştene.

În cadrul campaniei naţionale „Brâncuşi e al meu” s-au strâns prin subscripţie publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectaţi în ultimele două luni şi jumătate.

De asemenea, prin Ordonanţa de urgenţă au fost stabilite măsurile necesare pentru perioada tranzitorie după ce campania de subscripţie publică s-a încheiat în 30 septembrie. Astfel, sumele donate până la această dată dar nevirate vor putea intra în contul deschis pe numele Ministerului Culturii până la 31 octombrie 2016.

Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro pentru aceasta, iar Guvernul a anunţat iniţial că va plăti din buget 5 milioane euro şi că va aduna 6 milioane euro din donaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.