Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va anunţa, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, numele candidatului partidului la funcţia de prim-ministru. Înaintea întâlnirii cu şeful statului, liderii PSD se vor reuni în Comitetul Executiv Naţional, într-o şedinţă ce va începe, la ora 9, pentru a-i acorda lui Dragnea un mandat în alb pentru a face propunerea de premier în cadrul consultărilor.
Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD se va desfăşura la Palatul Parlamentului.
Chestionat dacă va supune votului CExN al PSD numele premierului cu care se va merge la consultările de la Cotroceni, Liviu Dragnea a afirmat că va încerca să "îşi exercite autoritatea" şi că "va cere mandat".
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
"O să încerc să îmi exercit autoritatea şi să cer mandat din partea colegilor mei şi sper să am acest vot", a subliniat preşedintele PSD.
Întrebat în continuare dacă va cere acest mandat membrilor CExN fără a le spune care va fi numele premierului cu care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea a spus: "Daţi-mi voie să le spun lor".
PSD şi ALDE vor merge împreună la consultările de la Cotroceni pentru a face o singură propunere de premier, preşedintele Klaus Iohannis fiind de acord cu solicitarea celor două formaţiuni.
“Vreau sa vă informez că am primit răspunsul de la preşedintele României la solicitarea noastră privind participarea în comun cu ALDE la consultările de la Cotroceni. Preşedintele este de acord să mergem împreună mâine (miercuri - n.r.), la ora 11.00, pentru a face propunerea din partea noastră pentru postul de prim-ministru”, a anunţat Liviu Dragnea, la şedinţa grupurilor reunite ale PSD din Camera Deputaţilor şi Senat.
Nume vehiculate
Liviu Dragnea a refuzat, în tipul campaniei electorale, să nominalizeze persoane care ar putea conduce un guvern al PSD după alegerile parlamentare. La insistenţele presei, Dragnea s-a rezumat să spună, în mai multe rânduri: ”Este un domn. Un domn care arată bine”.
Liderul PSD a evitat subiectul şi după anunţarea rezultatelor alegerilor, în pofida faptului că unele voci din PSD, printre care şi Gabriela Firea, i-au cerut să îşi asume funcţia de premier, în condiţiile în care partidul a câştigat detaşat scrutinul din 11 decembrie.
”Cu această formulă trebuie să mergem la Palatul Cotroceni! Justiţia nu a interzis, prin sentinţă, dreptul de a alege şi de a fi ales al domnului Dragnea. Preşedintele ţării trebuie să se obişnuiască cu ideea că cea mai legitimă persoană pentru a conduce guvernul şi pentru a aplica Programul de guvernare apreciat de români este preşedintele PSD”, spunea Firea pe 12 decembrie.
Liderul social-democraţilor a refuzat însă să dea curs solicitării, afirmând că numele candidatului la postul de premier va fi făcut public doar după ce îi va fi adus la cunoştinţă preşedintelui Iohannis, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, care vor avea loc miercuri. Singura informaţie suplimentară pe care a dezvăluit-o Liviu Dragnea a fost că viitorul premier va fi membru al PSD cu o anume vechime, ”şi nu de o zi, două”
Una dintre variantele vehiculate este prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu. Surse oficiale au declarat, marţi, pentru News.ro, că Georgescu ar fi opţiunea PSD pentru funcţia de premier, iar acesta ar lua în calcul propunerea.
"Eu am văzut foarte multe guverne, diferă în funcţie de televiziune, dar candidatul pentru prim-ministru va fi propus de PSD, susţinut de ALDE. Dacă preşedintele va accepta propunerea noastră, Guvernul va fi făcut de PSD-ALDE, nu de presă", a spus Dragnea, marţi, întrebat dacă Florin Georgescu ar putea fi propus premier.
Liviu Dragnea a subliniat că pentru propunerea pe care o va face va avea în vedere ca persoana să îi garanteze că va fi pus în aplicare programul de guvernare al PSD. ”Decizia şi propunerea pe care o voi face la Cotroceni va avea ca argument un singur obiectiv al meu: cel care va conduce Guvernul să mă asigure, să-mi dea garanţia şi mie şi românilor şi, evident, preşedintelui, că programul de guvernare care a fost votat de aproape 50% din populaţie după redistribuire va fi pus în aplicare. Adică este capabil să gestioneze o echipă guvernamentală care va fi monitorizată atent. Pentru că acest Guvern nu va fi pe persoană fizică, el nu este născut din spuma mării, el este născut, va fi născut din voturile pe care românii le-au dat pe 11 decembrie”, a declarat liderul PSD.
Imediat după alegeri, un alt nume invocat a fost cel al lui Sorin Grindeanu, fost ministru pentru Societatea Informaţională în Guvernul Ponta, actual preşedinte al PSD Timiş şi preşedintele al Consiliului Judeţean Timiş. Numele acestuia a reapărut marţi drept o variantă probabilă.
Sorin Grindeanu a fost întrebat, marţi, în plenul Consiliului Judeţean Timiş, de către consilierul Tiberiu Lelescu (PNL) dacă va fi viitorul premier. El a evitat să îi dea un răspuns clar şi a spus că este dispus să răspundă la întrebări legate de administraţia judeţeană. ”Cât voi fi în această funcţie, aici facem administraţia judeţului Timiş şi o să răspund la întrebări legate de administraţia judeţeană. Chestiunea cred că a fost mai mult o glumă de sfârşit de an a domnului Lelescu. Eu îmi văd de treabă aici şi nu amestec lucrurile. Tocmai fiindcă este o chestiune politică, nu dau răspuns la întrebări politice. Dacă aveţi întrebări legate de administraţia judeţeană, vă răspund cu drag”, a fost răspunsul lui Sorin Grindeanu.
De asemenea, în spaţiul public au fost vehiculate drept variante pentru funcţia de premier şi numele vicepremierului Vasile Dâncu şi al senatorului Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.