Conducerea PNL a decis, joi, ca partidul să depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu în cazul în care ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale vor fi adoptate, a anunţat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, care a explicat că cele două ordonanţe de urgenţă sunt ”o sfidare la adresa întregii naţiuni”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Vom face lucrul acesta (depunerea unei moţiuni de cenzură – n.r.) în secunda doi în care Guvernul va emite aceste ordonanţe. PNL a luat această decizie pentru că aceste două ordonanţe nu fac parte din programul de guvernare cu care PSD şi Guvernul PSD a fost învestit. În perioada campaniei electorale nu s-a vorbit nicio secundă despre graţiere şi modificarea Codului penal. Acestea sunt două demersuri orientate spre satisfacerea intereselor unui grup clientelar din PSD şi, de asemenea, pentru albirea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea”, a declarat Raluca Turcan la finalul şedinţei conducerii restrânse a PNL.

Turcan a mai explicat că iniţiativa Guvernului de a pune înaintea bugetului de stat ordonanţe privind graţierea şi modificarea codurilor penale ”arată că Executivul este preocupat de interesele celor care gravitează în jurul grupului de decizie”. 

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Dragii mei şi oameni buni, aici vorbim despre supremaţia legii. Or, legea trebuie să fie egală pentru toată lumea. Nu se poate să faci legea doar pentru ceea ce-ţi convine ţie ca om politic. Este o sfidare la adresa întregii naţiuni”, a mai spus Turcan.

Preşedintele intermar al PNL a spus că a discutat deja cu cei de la USR, iar săptămâna viitoare, după ce vor reveni în Parlament toţi senatorii şi deputaţii, va fi demarat şi procesul de strângere de semnături. Turcan a precizat că până în momentul de faţă nu a avut discuţii şi cu cei de la PMP pe subiectul moţiunii de cenzură.

Pentru a depune moţiunea de cenzură, liberalii mai au nevoie de 17 semnături pe care speră să le obţină de la USR. 

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. 
 
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.