Liberalii au depus miercuri o solicitare de convocare a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru adoptarea unei declarţii care să fie ”cu adevărat reprezentativă” pentru Parlamentul României vizavi de solicitarea Departamentului de Stat al SUA de respingere a modificărilor la legile Justiţiei care ar putea afecta lupta împotriva corupţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Grupurile parlamentare ale PNL împreună cu alţi colegi deputaţi solicită convocarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru adoptarea unei declaraţii care să fie cu adevărat reprezentativă pentru Parlamentul Românei. Propunem un proiect de declaraţie care să reafirme fără echivoc parteneriatul cu SUA, lupta împotriva corupţiei, autonomia puterii judiciare şi, de asemenea, constatarea că declaraţia celor doi preşedinţi de Camere de ieri a fost nulă şi neavenită, a fost mânată doar de interese personale, are la bazã un considerent care ţine strict de situaţia personală din Justiţie şi periclitează într-un mod extraordinar de grav imaginea Parlamentului României şi parteneriate consacrate pentru securitatea şi bunăstarea României", a declarat Raluca Turcan.

Potrivit draftului de declaraţie propus de PNL, ”Parlamentul României reafirmă susţinerea pentru parteneriatul strategic România - SUA, încheiat în urmă cu două decenii. În acest context, declară nul şi neavenit comunicatul din 28 noiembrie a.c., având conţinutul unei poziţii politice în numele Parlamentului, semnat de preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, şi de preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu”.

De asemenea, liberalii cer ca ”Parlamentul României să condamne gestul reprobabil al preşedinţilor celor două Camere de a emite, fără mandat din partea membrilor săi, în mod abuziv, o poziţie contrară intereselor şi angajamentelor României”.

”Parlamentul României garantează independenţa puterii judecătoreşti. Organizarea şi funcţionarea autonome ale autorităţii judecătoreşti, inamovibilitatea judecătorilor şi independenţa procurorilor sunt principii de la care nicio normă cu caracter legal nu poate deroga”, se mai arată în draftul de declaraţie a Parlamentului propus de PNL.

Nu în ultimul rând, PNL propune să se staueze că ”Parlamentul României susţine lupta anticorupţie prin asigurarea stabilităţii cadrului normativ în vigoare. Modificarea dispoziţiilor normative în vigoare se va realiza numai în consens cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti”.

Mai mulţi deputaţi de la PNL, USR şi PMP s-au delimitat miercuri, în plenul Camerei, de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA, spunând că acţiunea celor doi preşedinţi ai legislativului este un abuz şi cerând demisia lui Dragnea. ”Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român”, a replicat deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa.

Mai mulţi deputaţi de la PNL, USR şi PMP s-au delimitat miercuri, în plenul Camerei, de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA, spunând că acţiunea celor doi preşedinţi ai legislativului este un abuz şi cerând demisia lui Dragnea. ”Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român”, a replicat deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa.

Prima care a luat cuvântul în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de miercuri a fost Raluca Turcan, care a calificat declaraţia de marţi a preşedinţilor Parlamentului drept un abuz de putere şi a cerut demisia lui Liviu Dragnea.

„Consider neavenite, un abuz de putere declaraţiile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu şi solicit demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Acesta nu ne reprezintă, nu îi reprezintă nici pe alegătorii care m-au votat aşa cum nu reprezintă foarte mulţi oameni cinstiţi din această ţară”, a spus Raluca Turcan.

Un alt deputat PNL, fostul ministru al Culturii Gigel Ştirbu, a solicitat tuturor liderilor partidelor din opoziţie să semneze o declaraţie de delimitare de „eroarea” preşedinţilor celor două Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Solicităm sancţionarea lui Dragnea, a încălcat Regulamentul”, a declarat şi deputatul PNL Gabriel Andronache.

Şi deputaţii PMP au luat poziţie în plenul Camerei faţă de declaraţia transmisă Departamentului de Stat al SUA şi asumată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului României.

„Vi se pare firească declaraţia semnată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului? Condamnatul penal Dragnea trebuie să plece din fruntea Camerei, asta e clar”, a dclarat deputatul PMP Robert Turcescu.

„Nu mă regăsesc în declaraţia semnată de Dragnea, a semnat-o ca preşedinte PSD, iar Tăriceanu ca preşedinte ALDE. Plenul nu a dezbătut această declaraţie”, a spus, la rândul său, deputatul PMP Petru Movilă.

La rândul lor, deputaţii USR au calificat şi ei demersul preşedinţilor Parlamentului drept un abuz.

”Am o problemă personală că domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu au vorbit în numele meu fără să mi se ceară opinia, fără să ni se ceară opinia. Mandatul de reprezentare al preşedinţilor Camerelor este în limitele delegării date prin consultarea plenului. Deci este un abuz, fals în declaraţii”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă.

”Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român”, a replicat deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa.

Un alt deputat PSD, Adrian Solomon, i-a numit pe colegii săi din opoziţie ”nevertebrate” şi a spus despre Statele Unite că sunt o nouă Înaltă Poartă, iar rachtele Patriot ”taxa haraciului.

"Şi eu trebuie să spun că am fost revoltat de comunicatul de presă scris de un funcţionar din Departamentul de stat al partenerului nostru strategic. Şi eu sunt bucuros că cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului au apărat instituţia fundamentală în ţara aceasta în fata chiar şi a partenerului nostru strategic (...) De unde neobrăzarea celor care au emis acel comunicat din paretea Departamentului de stat, nu pot să mi-o explic. Pentru că, dincolo de orice, parteneriatul înseamnă relaţii între doi parteneri egali, nimeni nu are dreptul să vină să ceară Parlamentului ceva în afară de poporul român. Dacă poporul român ar fi emis, printr-un referendum, un astfel de punct de vedere, cu siguranţă trebuia luat în consideraţie. În rest, nu putem să nu ne întrebăm dacă la 100 de ani de la Marea Unire am schimbat "Înalta poartă" între timp cu Moscova şi acum cu altă "înaltă poartă". Rachetele Patriot şi avioanele sunt taxa haraciului sau taxă de protecţie? Reveniţi-vă odată, stimaţi colegi!", a intervenit, la rândul său, şi deputatul PSD Adrian Solomon.

Luările de poziţie ale opoziţiei au fost sistate la solicitarea liderului de grup al UDMR, Marton Arpad.

La finalul dezbaterilor, deputaţii USR au părăsit miercuri şedinţa de plen a Camerei anunţând că se vor duce în biroul preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, pentru a-i cere explicaţii cu privire la ”declaraţia de separare a relaţiilor faţă de partnerul strategic”.

„USR părăseşte şedinţa şi mergem noi la domnul Dragnea să ne explice declaraţia de separare a relaţiilor faţă de partnerul strategic”, a anunţat de la tribuna camerei Deputaţilor preşedintele USR, Dan Barna.

Deputaţii USR au intrat în anticamera biroului lui Liviu Dragnea de unde, după o scurtă aşteptare, au fost primiţi înăuntru chiar de către preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri, la finalul unei discuţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor, că formaţiunea pe care o conduce analizează temeiurile juridice şi va decide dacă va depune sau nu o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz după ce a trimis, în numele Parlamentului, poziţia sa şi a lui Călin Popescu Tăriceanu vizavi de Departamentul de Stat al SUA.

”Colegii mei vor analiza temeiurile juridice şi vom vedea dacă vom folosi acest instrument sau nu”, a declarat Dan Barna întrebat dacă USR ia în calcul depunerea unei plângeri penale împotriva lui Liviu Dragnea.

Barna a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor a avut o atitudine neutră-condescendentă în discuţiile cu deputaţii USR.

”Am stat câteva minute de vorbă. Discuţia a fost în acelaşi cadru pe care îl cunoaştem: domnia sa consideră că avea tot dreptul ca poziţia domniei sale putea fi asumată la nivelul Parlamentului. Ne-a spus să folosim instrumentele de contestaţie dacă nu suntem de acord recomandându-ne să ne îndreptăm spre instituţiile prietene (...) Citez exact: domnia sa consideră că şi-a exprimat opinia şi că forma în care şi-a exprimat opinia este perfect regulamentară, deşi poziţia noastră a fost una explicită – că asumând responsabilitatea parlamentului fără nicio consultare este un abuz regulamentar explicit”, a spus Dan Barna.

Liderul USR a explicat că PSD şi ALDE au o majoritate largă în Parlament, care i-ar fi permis lui Liviu Dragnea să adopte declaraţia transmisă Departamentului de Stat.

”Dacă domnul Dragnea vrea să asume, să angajeze România pe această cale printr-o declaraţie a Parlamentului, cu toate consecinţele internaţionale pe care un astfel de gest l-ar avea, ar fi avut la dispoziţie lucrurl acesta. Faptul că a abuzat de acel comunicat de presă angajând Parlamentul şi spunând ulterior că nu-l angajează, că numai pare că-l angajează, este în mod clar un exemplu în felul în care domnia sa înţelege să facă politică”, a arătat Dan Barna.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.