Liberalii au decis luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional unde s-au întâlnit liderii centrali şi cei judeţeni, să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis fără o propunere de premier şi cu varianta de a rămâne în opoziţie, ajungând la concluzia că o alianţă cu celelalte partide parlamentare, în afară de PSD, nu le-ar oferi o majoritate solidă pentru guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor liderilor PNL, existând totuşi două organizaţii judeţene - Bistriţa şi Teleorman -, precum şi un vicepreşedinte - Florin Cîţu - care s-au pronunţat pentru intrarea liberalilor la guvernare.

De asemenea, liberalii au decis să voteze împotriva oricărui Guvern susţinut de PSD.

Nu în ultimul rând, liderii PNL au considerat că cea mai bună variantă în acest moment ar fi alegerile anticipate.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional, că a avut întâlniri şi a discutat cu reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare în afară de PSD, dar a precizat că în acest moment este ”foarte dificil” de conturat o majoritate alternativă în jurul PNL.

Ludovic Orban a spus că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii partidelor de opoziţie, în acest moment formarea unei majorităţi alternative la PSD este ”foarte dificilă”. ”Purtăm aceste discuţii şi investigăm posibilitatea de a forma o majoritate parlamentară fără PSD. Sunt câteva semne încurajatoare, dar încă nu ne-am apropiat de acest obiectiv”, a spus liderul PNL.

Întrebat dacă cei cu care a discutat sunt dispuşi să susţină o majoritate parlamentară în jurul PNL, Orban a spus că ”unii da, alţii nu”. El a precizat că îi va informa pe liderii şi pe parlamentarii partidului despre discuţiile avute cu reprezentanţii celorlalte formaţiuni înainte de a lua o decizie cu ce mandat va merge PNL la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis de la Cotroceni.

”Trebuie să hotărâm dacă vom merge cu o propunere de premier, cred că acesta e primul lucru pe care trebuie să-l hotărâm. Până să discutăm de nume de persoane, trebuie să hotărâm acest lucru”, a precizat Orban.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru să fie cgiar el, aşa cum au sugerat o serie de lideri liberali, Ludovic Orban a evitat să nege sau să confirme acest lucru. ”Să nu ne grăbim. V-am spus, să nu vindem pielea ursului din pădure”, a declarat Liderul PNL.

Ludovic Orban a precizat însă că alegerile anticipate rămân una dintre variantele preferate de liberali. ”Cu siguranţă, normal. După opinia mea, cei care au fost votaţi masiv în 11 decembrie şi-au pierdut legitimitatea de a mai conduce România, arătând că le-a păsat prea puţin de promisiunile electorale şi obiectivul lor a fost să-şi regleze conturile din interiorul partidului, nicidecum să guverneze pentru a face bine românilor”, a conchis Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.