Legea parteneriatului civil propusă de un deputat independent a fost respinsă luni de Senat. Iniţiativa legislativă oferea posibilitatea tuturor persoanelor să încheie un parteneriat civil, fie cu cineva de sex opus, fie cu o persoană de acelaşi sex. Proiectul de lege a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului şi de la Comisia juridică. Reprezentanţii comisiilor spuneau că reglementarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerinţă europeană, ci ţine doar de reglementările naţionale ale statelor membre, legiuitorul având obligaţia de a respecta valorile culturale, religioase şi morale ale societăţii, iar dacă ar intra în vigoare această iniţiativă legislativă, ar fi permise şi recunoscute inclusiv uniunile persoanelor de acelaşi sex şi s-ar crea „permisele unor vicii de neconstituţionale”. În plus, atrăgeau ei atenţia, nu este oferită o soluţie în ceea ce priveşte adopţia unui copil de către partenerii de acelaşi sex.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Împotriva propunerii legislative au votat 92 de voturi „pentru”, 11 au votat "pentru" şi un senator s-a abţinut.

Proiectul de lege a fost depus la sfârşitul lunii martie a acestui an la Senat de către deputatul independent Oana Bîzgan.

Proiectul de lege oferea posibilitatea tuturor persoanelor să încheie un parteneriat civil, fie cu cineva de sex opus, fie cu cineva de acelaşi sex, partenerii având aceleaşi drepturi procedurale şi statut în toate instanţele şi procedurile administrative precum cuplurile căsătorite.

Documentul prevedea şi drepturile şi obligaţiile partenerilor civili în ceea ce priveşte copiii.

De asemenea, un cetăţean străin poate obţine cetăţenie română prin parteneriatul civil în aceleaşi condiţii precum o persoană căsătorită cu un cetăţean român.

După referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie, care a avut loc la începutul lunii octombrie şi care nu a fost validat din cauza absenţei masive la vot, liderul PSD Liviu Dragnea a vorbit şi el despre legea parteneriatului civil şi despre posibilitatea adoptării unei astfel de iniţiative legislative. Partidele parlamentare ar fi trebuit să depună în comun încă de acum două săptămâni un astfel de proiect de lege, însă procedura a fost amânată pentru că proiectul ar fi rămas blocat în Parlament din cauză că PSD nu ar mai susţine iniţiativa.

Forma propusă de parlamentari prevedea că parteneriatul civil poate fi încheiat între persoane de sex opus sau de acelaşi sex, dar adopţiile sunt interzise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.