Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la întrevederea marţi la Cotroceni cu preşedintele Georgiei Salome Zourabichvili, că România va rămâne unul dintre cei mai fermi susţinători ai aspiraţiilor Georgiei de integrare europeană şi euroatlantică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Salut vizita oficială a Preşedintelui Georgiei, doamna Salome Zourabichvili, în România şi îi urez un călduros bun-venit!  Vizita dumneavoastră, doamnă Preşedinte, are loc într-un context simbolic – anul acesta se împlinesc trei decenii de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Georgia. În plus, tocmai am creat, poate, un moment istoric în relaţiile noastre bilaterale semnând Parteneriatul Strategic. Prin semnarea Declaraţiei Comune, împreună cu doamna Preşedinte, am stabilit Parteneriatul Strategic dintre România şi Georgia, aşa cum am agreat în cadrul întâlnirii noastre de la New York, din 2019. Prin acest Parteneriat Strategic, ţările noastre urmăresc să-şi îmbunătăţească conectivitatea în domeniile transporturi, energie, dar şi contacte interpersonale.  De asemenea, Parteneriatul Strategic va conduce la dezvoltarea şi aprofundarea cooperării noastre privind agenda euroatlantică şi europeană, inclusiv sub umbrela Parteneriatului Estic, precum şi în domeniul securităţii.  Doamnă preşedinte, România va rămâne unul dintre cei mai fermi susţinători ai aspiraţiilor Georgiei de integrare europeană şi euroatlantică. Vă felicit, şi în acest cadru, pentru obţinerea perspectivei europene la Consiliul European din iunie. Integrarea presupune reforme structurale complexe, iar un sistem politic incluziv şi continuarea eforturilor de modernizare şi democratizare reprezintă elemente obligatorii pentru agenda de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană.  Vă asigur, doamnă Preşedinte, că România va fi alături de Georgia în tot acest proces”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi la Cotroceni. 
 
El a mai transmis un mesaj pentru continuarea reformelor şi în Georgia.
 
„Transmit, cu această ocazie, şi un mesaj special de apreciere pentru poziţia dumneavoastră fermă în ceea ce priveşte imperativul continuării reformelor.  În egală măsură, România continuă să susţină aspiraţiile euroatlantice ale Georgiei, în conformitate cu deciziile Summitului de la Bucureşti din 2008. Ca expresie concretă a sprijinului nostru, ţara noastră va prelua, de la 1 ianuarie, mandatul de Punct de Contact NATO la Tbilisi”, a completat şeful statului. 
 
Preşedintele României a mai precizat că a agreat co omologul din Georgia că „interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esenţial în consolidarea stabilităţii şi prosperităţii acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spaţiul european”.
 
„În acest sens, România lucrează deja cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore. Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spaţiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivităţii digitale între Uniunea Europeană, Georgia şi, mai departe, către Asia Centrală. În plus, lucrăm cu Georgia pentru operaţionalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. Este o iniţiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur şi care dobândeşte valenţe noi în contextul regional actual.  În acelaşi timp, discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia.  Acesta este un proiect esenţial pentru încurajarea comerţului şi îmbunătăţirea conectivităţii între Uniunea Europeană şi Georgia”, a conchis preşedintele Iohannis.
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.