Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni la Luxemburg, că este necesară o consolidare mai inteligentă a graniţelor Uniunii Europene „prin supraveghere cu tehnologie înaltă, cu personal bine pregătit şi dotat, cu un flux de informaţii foarte eficient şi cu o bună cooperare cu statele vecine, dar şi cu ţările de origine ale migranţilor”, însă „nu trebuie să înălţăm ziduri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Au existat în ultima vreme nişte discuţii mai agitate despre finanţarea UE şi ce să se facă cu aceasta la graniţele externe. Fac parte dintre cei care sunt de părere că nu trebuie să înălţăm ziduri, ci să întărim graniţele mai inteligent, adică prin supraveghere cu tehnologie înaltă, cu personal bine pregătit şi dotat, cu un flux de informaţii foarte eficient şi cu o bună cooperare cu statele vecine, dar şi cu ţările de origine ale migranţilor - cred că nu trebuie să uităm asta”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu premierul din Luxemburg Xavier Bettel

El a mai spus că graniţele UE trebuie să fie suficient de puternice pentru a putea păstra controlul şi să garanteze securitatea internă a Uniunii Europene.

„Cred că este clar pentru noi toţi că graniţele Uniunii trebuie să fie suficient de puternice, astfel încât să păstrăm controlul, şi trebuie, bineînţeles, să putem să garantăm securitatea internă a Uniunii. În prezent, aceasta înseamnă că pe la graniţă are voie să treacă cel care îndeplineşte condiţiile. Că nu este întotdeauna aşa am constatat însă din 2015, iar după aceea au existat în mod repetat discuţii pe această temă”, a completat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai precizat că, în opinia sa, România „face o figură foarte bună în apărarea şi organizarea graniţei externe”.

„Cred că România face o figură foarte bună în apărarea şi organizarea graniţei externe, iar noi avem o graniţă externă foarte lungă. România nu este o ţară de origine a migraţiei ilegale şi, ca să o spunem drept, nici o ţară de tranzit pentru migraţia ilegală. Dar tema ne preocupă foarte mult şi luăm măsuri să îmbunătăţim permanent posturile de frontieră externe, să le întărim, să le digitalizăm şi să apărăm întreaga graniţă externă cât mai bine. Facem acest lucru şi cred că este foarte corect ca Uniunea Europeană să contribuie corespunzător la acoperirea costurilor acestei protecţii a frontierei”, a conchis Preşedintele României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.