Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, un mesaj cu prilejul sărbătoririi a 150 de ani de învăţământ de marină, că în cazul unei deteriorări a situaţiei de securitate pe mare, Forţelor Navale şi Gărzii de Coastă le revine misiunea de a interveni prompt pentru a apăra interesele naţionale ale României. Şeful statului a subliniat necesitatea adaptării activităţii didactice teoretice şi practice noilor cerinţe determinate de evoluţiile în plan operaţional, dar şi tehnic, pentru ca absolvenţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” să fie pregătiţi să acţioneze în noile condiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sărbătorim astăzi 150 de ani de învăţământ de marină în România. Academia Navală „Mircea cel Bătrân” continuă bogatele tradiţii ale învăţământului militar şi civil de marină începute odată cu înfiinţarea, la 17 noiembrie 1872, la Galaţi, a Şcolii Flotilei şi, ulterior, a Şcolii Navale şi Institutului de Marină, la Constanţa. De-a lungul celor 150 de ani de existenţă, Academia, caracterizată de rigoare, responsabilitate şi dorinţă de a performa, a pregătit numeroase generaţii de ofiţeri care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul marinei militare şi a celei comerciale. Nu puţini dintre aceştia au făcut sacrificiul suprem, la datorie, în numele patriei. Le vom fi mereu recunoscători pentru jertfa lor!”, precizează Klaus Iohannis. 

Şeful statului arată că ”Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este astăzi o instituţie de învăţământ superior şi de cercetare ştiinţifică modernă, care oferă studenţilor garanţia unei pregătiri profesionale şi personale de excepţie, iar corpului profesoral îi oferă posibilitatea unei evoluţii continue pe plan didactic, precum şi în cariera militară”.

”A fi un bun ofiţer de marină presupune o mare responsabilitate, competenţă şi dăruire de sine, iar la îndeplinirea cu succes de către personalul militar şi civil naval a misiunilor şi exerciţiilor militare sub egida NATO şi a Uniunii Europene sau în activitatea desfăşurată la bordul navelor comerciale contribuie şi calitatea ridicată a învăţământului românesc de marină Infrastructura modernă de care Academia dispune în acest moment, dublată de experienţa şi motivaţia cadrelor didactice, precum şi accesul pe care corpul profesoral îl are la programe şi proiecte internaţionale constituie garanţia unei bune pregătiri şi în viitor a absolvenţilor. Încurajez studenţii să profite din plin de toate aceste facilităţi şi să devină nişte profesionişti la bordul navelor militare şi comerciale pe care vor activa”, precizează şeful statului. 

Preşedintele Klaus Iohannis menţionează că ”traversăm o perioadă deosebit de dificilă”, iar ”în proximitatea României este în plină desfăşurare o criză de securitate majoră generată de invadarea militară a Ucrainei de către Federaţia Rusă, cu impact semnificativ la nivel regional, european şi euroatlantic”.

”În cazul unei deteriorări a situaţiei de securitate pe mare, Forţelor Navale şi Gărzii de Coastă le revine misiunea de a interveni prompt pentru a apăra interesele naţionale ale României. În acest context, subliniez necesitatea adaptării activităţii didactice teoretice şi practice noilor cerinţe determinate de evoluţiile în plan operaţional, dar şi tehnic, pentru ca absolvenţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” să fie pregătiţi să acţioneze în noile condiţii”, spune preşedintele. 

Klaus Iohannis îi felicită pe toţi cei care au contribuit la prestigiul Academiei - un reper al învăţământului românesc, iar, în semn de preţuire şi recunoaştere a rezultatelor remarcabile obţinute, am conferit Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

”Calificativul „nivel ridicat de încredere” cu care Academia este evaluată vă onorează şi, în acelaşi timp, implică noi obligaţii. Vă îndemn pe toţi, profesori şi studenţi, să menţineţi aceleaşi standarde ridicate, care sunt în beneficiul Forţelor Navale Române, al marinei comerciale şi al promovării imaginii României în lume”, mai afirmă Iohannis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.