Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea summitului Partidului Popular European (PPE) care are loc la Sibiu, că, după 30 de ani de la căderea comunismului, a adus ”Europa acasă, aici în România”. Şeful statului a precizat că locul în care se va desfăşura şi summitul Uniunii Europene a fost special ales, Sibiul fiind ”un oraş profund european, locul cel mai potrivit pentru a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel nivel despre viitorul Uniunii Europene”. Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, salută „determinarea” cu care românii au ieşit în stardă pentru a apăra justiţia, anunţă că PPE sprijină lupta pentru apărarea statului de drept îân România şi spune că PPE nu va lăsa „acţiunile guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României”. Candidatul PPE la Preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber, a declarat, la Summitul PPE de la Sibiu, că viitoarea Comisie Europeană, sub leadership-ul său, va insista asupra principiilor statului de drept. "Sunt sigur că oamenii din Europa vor să trăiască într-un stat, într-o societate în care lupta împotriva corupţiei este o prioritate, în care independenţa sistemului de justiţie este foarte clară şi în care libertatea presei este la fel de clară", a spus el. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, înaintea summitului PPE de la Sibiu, că sunt forţe politice care contestă proiectul european, însă anunţă că liberalii vor lupta pentru a se asigura că ”Europa va rămâne unită”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Preşedintele Partidului Popular European: Nu o să lăsăm acţiunile guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României
CITEȘTE ȘI Manfred Weber: Sunt sigur că oamenii din Europa vor să trăiască într-un stat în care lupta împotriva corupţiei este o prioritate, în care independenţa sistemului de justiţie este foarte clară şi în care libertatea presei este la fel de clară
Ludovic Orban, la summitul PPE: Avem forţe poltice, atât în România, cât şi în alte ţări europene, care contestă proiectul european, care pescuiesc în ape tulburi
CITEȘTE ȘI Ludovic Orban, la summitul PPE: Avem forţe poltice, atât în România, cât şi în alte ţări europene, care contestă proiectul european, care pescuiesc în ape tulburi

”Este un moment cu totul special pentru mine să deschis aici, la Sibiu, summitul PPE, cu doar câteva ore înainte de deschiderea summitului de la Sibiu. Vom discuta, în primul rând, despre e înseamnă Uniunea Europeană pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune şi despre ce trebuie să facem ca să ducem acest proiect înainte pentru bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor noştri”, a declarat Iohannis.

Acesta a continuat afirmând: ”Ca să putem decide pentru viitor, trebuie să privim şi în urmă la temelia construcţiei europene şi la numeroasele beneficii pe care le-a adus Uniunea cetăţenilor săi”.

”Aceste evenimente importante se desfăşoară într-un loc cu o semnificaţie deosebită, în Sibiu, oraşul care a fost în 2007 cu Capitala Culturală a Europei. Sibiul este un oraş profund european şi este locul cel mai potrivit pentru a găzdui o dezbatere la cel mai înalt nivel nivel despre viitorul Uniunii Europene. Momentul este unul istoric pentru România şi nu doar pentru că dimensiunea şi importanţa summitului sunt fără precedent pentru ţara noastră, ci şi pentru că după 30 de ani de la căderea comunismului am adus Europa acasă, aici în România. Şefii de stat şi de guvern care se întrunesc în această dimineaţă în cadrul summitului Partidului Popular European vor avea o contribuţie majoră la discuţiile de la reuniunea informală care va avea loc în a doua parte a zilei”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre importanşa alegerilor de la finalul lunii mai.

”La sfârşitul acestei luni, cetăţenii noştri sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. Aceste alegeri sunt însă despre mult mai mult decât atât. Aceste alegeri sunt despre a rămâne uniţi şi solidari. Uniţi şi solidari în apărarea valorilor fundamentale ale marii noastre familii europene: libertatea, democraţia, statul de drept, siguranţa şi prosperitatea tuturor cetăţenilor. Lupta împotriva celor care nu au niciun fel de soluţii pentru oameni, dar îşi ascund incompetenţa sub sloganuri extremiste sau populiste este una pe care avem responsabilitatea să o câştigăm. Viitorul Uniunii Europene depinde de noi”, a mai spus Iohannis.

Acesta i-a urat ucces candidatului PPE Manfred Weber, ”un candidat puternic pentru preşedinţia Comisiei Europene”.

”Manfred lucrează zi de zi în Parlamentul European cu europarlamentarii români din partea PNL şi asta arată în mod clar cât de apropiat este Manfred de România şi cât de implicat este Partidul Naţional Liberal în procesul de decizie la nivel european. Vorbeam mai devreme de provocările pe care a trebuit să le gestionăm în ultimii ani. Am asistat, şi în România, dar şi în alte ţări membre ale Uniunii, la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine când instituţii fundamentale ale statului de drept investighează şi aduc la lumină faptele de corupţie şi furtul din bani publici, fie că sunt naţionali sau europeni. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. Este misiunea noastră să le explicăm cetăţenilor europeni că aceasta nu este o chestiune de retorică politică, ci una de care depinde chiar viaţa de zi cu zi a fiecărui european. Mai simplu spus, dacă statul de drept este ameninţat, atunci fiecare cetăţean are, mai devreme sau mai târziu, de suferit”, a afirmat şeful statului. 

Acesta a menţionat că ”România este o ţară profund europeană şi aşa va rămâne şi în viitor, iar pentru asta contează şi votul pe care îl veţi da la referendum”. 

”Este un vot, votul de la referendum, pentru viitorul european al României. Vă promit astăzi aici, alături de familia mea politică, de puternicul Partid Popular European, că Europa va fi mereu acasă în România şi că România va fi tot mai puternică şi tot mai respectată în Uniunea Europeană”, a încheiat Iohannis. 

Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană are loc, joi, la Sibiu, fiind prezenţi reprezentanţi ai tuturor statelor membre. Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, iar reuniunea va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Liderii UE vor discuta despre următoarea agendă strategică pentru perioada 2019-2024. În oraş au fost luate măsuri sporite de securitate, iar mai multe organizaţii au anunţat proteste pentru a se face auzite de către cei mai importanţi politicieni ai lumii.

Tot la Sibiu are loc, joi, Summitul Partidului Popular European.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.