Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit marţi, în deschiderea sesiunii plenare din cadrul summitului Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, despre proiectele alese ce reprezintă un potenţial care trebuie exploatat la maxim şi a specificat faptul că Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să fie mai apropiate ca niciodată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sesiunea plenară, în cadrul căreia sunt discutate proiecte-cheie pe domeniile energie, transporturi şi interconectivitate digitală, a început la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a subliniat importanţa dezvoltarea pro-Uniunea Europeană şi pro-transatlantică.

„Pentru zona dintre mările Adriatică, Baltică şi Neagră, interconectivitatea trebuie pusă pe cel mai înalt punct pe agenda de lucru. Există aşteptări şi cereri ale cetăţenilor noştri de a trăi într-un mediu prosper, securizat”.

Proiectele alese în cadrul Iniţiativei, a spus Iohannis, stimulează creşterea economică şi fluxul de investiţii în regiune. „Consider că e un potenţial pe care trebuie să îl exploatăm la maxim, împreună, desigur, cu partenerii din comunitatea euro-atlantică”.

„Iniţiativa celor 3 Mări poate consolida dezvoltarea economică per ansamblu şi consolidarea Uniunii Europene, într-un moment în care ne pregătim pentru a lua decizii importante privind viitorul Uniunii. (...) Credem că, în contextul provocărilor la nivel global, avem nevoie ca UE şi SUA să fie cât mai apropiate posibil - politic, economic şi din punct de vedere al securităţii”.

Iohannis a mai vorbit despre legătura transatlantică, ce se întemeiază pe baza valorilor comune. „Interesul nostru comun se ridică deasupra diferenţelor”, a spus el.

El a completat: „Este o realizare a Forumului de Afaceri să poate conecta instituţii financiare şi reprezentanţi politici din toată lumea, astfel că se creează noi idei”.

La finalul Forumului de Afaceri, luni, a fost semnată o scrisoare de intenţie în vedeea creării unui fond comun de investiţii, precum şi acordul înfiinţării unei reţele a Camerelor de Comerţ din ţările membre ale Iniţiativei.

Iniţiativa are potenţial de a sprijini dezvoltarea ţărilor vecine din Balcanii de Vest şi a parteneriatului estic.

Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, a început luni la Bucureşti cu prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, la care au participat reprezentanţi ai mai multor companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, luni seară, în deschiderea forumului, despre importanţa sprijinului oferit de instituţiile europene economiilor celor mai noi state membre UE, dar şi despre menţinerea unei relaţii transatlantice "robuste”.

"În ultima perioadă a avut loc o acumulare de tensiuni în economia globală, care a venit pe fondul unui mediu securitar în erodare. Suntem expuşi unor riscuri majore, care afectează toţi participanţii la comerţul internaţional, bunuri şi servicii. Sunt de părere că viitorul economiei mondiale trebuie susţinut mai degrabă prin eforturi de a consolida dialogul între toate părţile implicate şi de a întări reglementările multilaterale, pentru ca acestea să fie cu adevărat eficiente”, a afirmat Iohannis.

El a precizat că ideea înfiinţării Iniţiativei celor 3 Mări a pornit de la „constatarea menţinerii unui decalaj de dezvoltare economică între vechile şi noile state membre ale UE şi din dorinţa de atenuare a acestuia”.

"Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate naţională sunt legate de promovarea intereselor economice şi a aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri”, a spus şeful statului.

Corina Creţu, comisar european pentru dezvoltare regională, a transmis luni un mesaj din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care şi-a arătat speranţa faţă de menţinerea legăturii puternice dintre statele membre, dar şi a celei transatlantice.

La rândul său, Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, a vorbit despre priorităţile economice pe care statele membre trebuie să le stabilească şi urmărească şi a spus că succesul economiilor lor nu poate fi gândit în afara spaţiului european şi nici a celui transatlantic.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, în calitate de gazdă a Summitului "Iniţiativa celor Trei Mări”, un mesaj adresat participanţilor la Summitul de la Bucureşti, în care spune că că SUA rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale, arătând că Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare.

La Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări", care are loc luni şi marţi la Bucureşti, participă şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.