Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută după summitul Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova, că în cazul în care statele europene nu reuşesc să ajute Ucraina şi Moldova, înseamnă că au pierdut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă noi, europenii, nu reuşim să ajutăm Ucraina şi Moldova, înseamnă că am pierdut. Atât de simplu este. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care ajutăm Ucraina şi Moldova. O facem fiindcă aşa este corect, fiindcă, după părerea noastră, ei sunt parte din Europa democratică, ei sunt o parte din comunitatea noastră şi aici deja putem să ne dăm seama care este plus-valoarea acestui format european şi de aceea am subliniat în deschidere, statele europene democratice - fiindcă mai este cineva, dar nu este democratic şi nu a fost invitat -, deci Moldova şi Ucraina sunt dintre ai noştri. Iar în ce priveşte Summitul NATO, sigur, se vor discuta variantele care sunt posibile, însă un aşa-numit road map sau un calendar vom vedea dacă este util sau nu sau dacă mai degrabă ar induce nişte reacţii nedorite din altă parte. Această chestiune a fost discutată chiar în panelul în care am fost până acum câteva minute, împreună cu preşedintele Zelenski, cu preşedintele Consiliului European, Preşedintele Franţei şi alţii. Vom lua o decizie până la Summit”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, după participarea la summitul Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova.

Şeful statului a adăugat că securitatea are mai multe faţete şi este în interesul nostru şi al tuturor ca Republica Moldova să fie şi să rămână stabilă.

„Dar pot să vă spun ce am spus şi acolo, important este să se simtă Ucraina cu garanţii din partea noastră că o ajutăm până când învinge şi ucrainenii să fie convinşi şi după Summitul NATO că noi îi considerăm că sunt alături de noi şi noi alături de ei. Acelaşi lucru este valabil, evident, şi pentru Moldova. Ar fi greşit să ne concentrăm doar pe aspectul de integrare europeană. Securitatea are multe faţete. Mă gândesc nu neapărat la securitatea militară în acest sens, fiindcă Moldova s-a declarat neutră, dar vorbim, de exemplu, de securitate energetică, de stabilitatea statului şi aşa mai departe, şi este interesul nostru, al tuturor, ca Moldova să fie şi să rămână stabilă”, a completat preşedintele Iohannis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.