Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, la formaţiunea pe care o conduce este pro-europeană, "dar acest lucru nu înseamnă că ignorăm problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană şi întreg continentul european". "De aceea este nevoie de o reformă, de o resetare a Uniunii Europene, trebuie să vorbim deschis despre problemele existente", a afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, la conferinţa "Drumul către Sibiu - Un pas mai aproape", organizată de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, că "lipsa de încredere este cea mai mare problemă pentru ţările membre ale UE". 

"De aceea este nevoie de o reformă, de o resetare a Uniunii Europene, trebuie să vorbim deschis despre problemele existente", a afirmat el.

În cadrul dezbaterii intitulate "UE şi provocarea iliberalismului: Care este viitorul democraţiei?", liderul UDMR a precizat că formaţiunea pe care o conduce este pro-europeană.

Kelemen Hunor consideră că, fără UE, România ar fi un stat eşuat în 2018, iar orice discuţie despre o eventuală ieşire din UE este foarte periculoasă. În aceeaşi măsură, UDMR este un susţinător al Alianţei Nord-Atlantice, iar fără NATO, fără această ”centură de siguranţă”, şi fără parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, România ar deveni vulnerabilă faţă o altă putere regională din Est.

"Dinspre Est niciodată nu am primit nici libertate, nici prosperitate, nici securitate", a arătat liderul Uniunii.

În cadrul dezbaterilor preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a atras atenţia asupra faptului că a fi pro-european nu înseamnă să nu identifici sau să ignori problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană şi întreg continentul european. Cele mai mari probleme ale UE sunt astăzi total diferite de cele din trecut, însă acestea nu au nimic în comun cu iliberalismul.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că politicienii Europei trebuie să analizeze din când în când motivele pentru care există această mare neîncredere faţă de UE, ce anume a greşit mainstream-ul politic în ultimii 20-25 de ani. Daca vor reuşi să dea un răspuns corect la această întrebare, dacă va exista un diagnostic corect în acest sens, atunci vor fi găsite şi soluţii realiste, arată el.

Kelemen a precizat că, în timp ce Uniunea Europeană este foarte puternică economic, în acelaşi timp este foarte slabă din punct de vedere  politic şi militar., însă cei trei piloni trebuie să funcţioneze împreună: economia, puterea politică şi cea militară.

Potrivit acestuia, este nevoie de o reformă, o resetare în interiorul UE, pentru că dincolo de distanţa dintre Est si Vest, de aspectele legate de mentalitate care provin din istoria noastră foarte diferită, sunt şi alte chestiuni care trebuie discutate.

Preşedintele UDMR consideră că România nu este în pericol în ceea ce priveşte iliberalismul, deoarece România niciodată în ultimii 28 de ani nu a fost o democraţie liberală, nici democraţie creştin-democrată sau social-democrată. 

Kelemen spune că a fost o democraţie originală, care, din păcate, şi după 28 de ani are efecte extrem de dăunătoare asupra mentalităţii şi gândirii noastre. Separarea puterilor în stat nu s-a întâmplat nici până în 2018, nu există stat de drept acolo unde legile nu sunt respectate, consideră el, amintind cazul UMF din Târgu Mureş şi legile privind retrocedările, şi, cu toate că ţara are toate instituţiile democratice fundamentale, lipseşte însă conţinutul activităţii acestora.

"Dacă în perioada următoare politicienii pro-europeni ai României ar avea un dialog sincer şi ar conveni asupra a patru-cinci domenii în care ar fi nevoie urgent de un consens, cel puţin la nivel parlamentar, atunci şi ţara s-ar putea dezvolta", a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Răspunzând la o întrebare adresată de participanţi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că descentralizarea ar fi domeniul principal în care ar trebui să se ajungă la consens. Potrivit acestuia, luarea deciziilor trebuie fie cât mai aproape de cetăţeni. Foarte multe dintre problemele existente ar fi soluţionate dacă s-ar acţiona în conformitate cu principiul subsidiarităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.