Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, joi, despre reforma legislaţiei fiscale, că trebuie până în 4 iunie să trimiţi ceva Comisiei, asumat de cineva, subliniind că un guvern, pe fiscalitate, nu trebuie să adopte o ordonaţe de urgenţă cu aplicarea imediată.
Întrebat dacă este o creştere de fiscalitate inevitabilă imediat după instalarea noului guvern, Kelemen Hunor a declarat, la Europa FM, că ”dacă găseşti specialişti, atunci există şi alte variante pentru a depăşi această fază”.
”Dacă nu se găseşte o variantă de reducere de cheltuieli brutală, atunci trebuie să te gândeşti de unde aduni mai mulţi bani. Şi atunci, sigur că una dintre variante este creşterea fiscalităţii. Dar eu aş încerca ceva diferit. Sigur, nu sunt finanţist, dar eu am văzut ţări care au riscat, au mers nu pe strângerea curelei şi creşterea taxelor, şi în 2-3 ani au reuşit să depăşească pragul critic. Deci, trebuie văzut. Sunt mai multe variante, pot fi mai multe variante”, a explicat Kelemen Hunor.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
El a adăugat că întrebarea este dacă avem timp. ”Dacă alegeri un preşedinte care inspiră încredere în pieţele financiare, atunci mai câştigi un pic de timp şi dacă pui şi un guvern credibil cu oameni care ştiu ce au de făcut. Altfel, finanţarea deficitului va deveni destul de dificilă şi va fi o presiune peste noul guvern, fiindcă costurile cresc. Finanţarea deficitului, finanţarea deficitului contului curent înseamnă împrumut, şi la costuri mari”, a subliniat el.
Despre reforma legislaţiei fiscale, Kelemen Hunor a spus: ”Trebuie până în 4 iunie să trimiţi ceva Comisiei, asumat de cineva. După aceea, mai urmează discuţii, negocieri, eu n-am participat la aceste discuţii, dar ştiu că în iunie este aşteptat din partea noului guvern, ceva, prin care demonstrezi că poţi să gestionez deficitul şi reduce cheltuielile şi creşte veniturile. Kelemen Hunor a mai spus că ”un guvern pe fiscalitate nu trebuie să adopte o ordonaţe de urgenţă cu aplicarea imediată”.
”Asta ar fi o greşeală uriaşă, fiindcă ai spune din nou către economie că nu contează părerea voastră, nu sunteţi pregătiţi, nu aşteptăm şase luni de zile. Trebuie un plan, trebuie o dezbatere şi după aceea, la sfârşitul dezbaterii poţi să vii cu ordonanţă de urgenţă, poţi să vii cu asumare, poţi să mergi cu proiect de lege. Dacă există încredere, da, trebuie. Trebuie să luăm în serios măcar legile adoptate în Parlament care spun că orice schimbare fiscală înseamnă şase luni. Toată lumea trebuie să se acomodeze cu noua schimbare. Nu se poate că pe 4 iunie, sau pe 5, sau pe 6 dai ordonanţă de urgenţă, fiindcă economia nu te va ajuta”, a spus el.
Kelemen Hunor a mai afirmat că ”creşterea TVA-ului nu rezolvă problemele fiscale şi bugetare ale României”.
”Este un tratament superficial. Ai impresia că vei aduna mai mult? S-ar putea să nu se întâmple. Fiindcă dacă nu există la oameni disponibilitatea de a consuma mai mult, fiindcă cresc preţurile, preţurile vor creşte, fiindcă creşterea TVA-ului înseamnă că totul totul va avea un preţ mai mare, s-ar putea să nu mai consume. Deci, din punctul meu de vedere, indiferent ce guvern şi ce componentă va avea guvernul, să arunci pe 4 iunie cu ordonanţe de urgenţă adoptate în Guvern şi care intră în vigoare a doua zi, e un mare risc”, a explicate liderul UDMR.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.