Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat, marţi, pentru RFI, că Uniunea nu susţine posibilitatea folosirii listelor suplimentare pentru alegerile în străinătate deoarece există lasă loc la ”o manipulare uriaşă” şi ar putea genera un scandal politic după desfăşurarea scrutinului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kelemen Hunor a afirmat că susţine intenţia Executivului de a emite o ordonanţă de urgenţă privind facilitarea votului în secţiile de votare din străinătate, însă nu este de acord cu folosirea listelor suplimentare în secţiile ce vor fi înfiinţate în afara teritoriului naţional.

"Sunt aspecte care eu cred că trebuie rezolvate prin ordonanţă de urgenţă şi sunt câteva lucruri care din punctul meu de vedere nu au ce căuta în OUG, dar este treaba Guvernului, că noi nu putem împiedica Guvernul să dea ordonanţe de urgenţă. De exemplu, listele suplimentare n-au ce căuta în acest moment în acest sistem gândit prin prisma legii alegerilor parlamentare. Secţii de votare peste tot, da", a declarat Kelemen Hunor.

El a precizat că i-a spus Mariei Ligor, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, că UDMR susţine proiectul OUG privind alegerile, mai puţin utilizarea listelor suplimentare. "Lasă loc de o manipulare uriaşă. De aceea, listele suplimentare, aşa cum nici în România nu se poate vota prin corespondenţă din păcate şi se poate vota prin corespondenţă din străinătate şi noi am susţinut acest lucru, cu listele suplimentare iarăşi lucrurile stau la fel. Este un risc uriaş şi veţi vedea scandalul după alegerile parlamentare pe aceste liste suplimentare. De aceea, eu i-am spus şi doamnei ministru când am discutat, în afară de listele suplimentare, cu celelalte prevederi sunt de acord", spune liderul UDMR.

Guvernul a pus în dezbatere publică, pe 18 august, OUG privind alegerile parlamentare şi votul prin corespondenţă, care prevede că MAE va putea propune deschiderea de noi secţii de votare, în funcţie de necesităţi, permite votul pe liste suplimentare pentru mai multe categorii de persoane şi permite înregistrarea în Registrul electoral şi prin mail.

Este modificată astfel Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, şi se introduce posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să propună Autorităţii Electorale Permanente înfiinţarea unor noi secţii de vot în străinătate în termen de 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor. 

Secţiile normale se vor deschide, ca şi până acum, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, secţiile consulare, dacă acestea funcţionează în locaţii diferite, şi institutele culturale, dar şi în localităţile unde cel puţin 100 de persoane fac o solicitare.

Guvernul simplifică şi procedurile de înscriere în Registrul electoral, care permite astfel şi votul prin corespondenţă, introducând posibilitatea transmiterii actelor necesare şi prin poştă electronica.

Românii care vor dori să se înscrie în acest Registru trebuie să completeze o cerere care să conţină numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu. Cererea va fi trimisă prin poştă, inclusiv prin poşta electronică, ori depusă la misiunea diplomatică sau oficiul consular.

Proiectul de OUG elimină şi o serie de articole care împiedicau votul pe liste suplimentare a alegătorilor cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi a celor cu domiciliul în străinătate.

Proiectul de OUG va fi discutat cel mai probabil în prima şedinţă de Guvern de după revenirea Parlamentului din vacanţă, în septembrie, înainte de acest moment Executivul neavând voie să adopte Ordonanţe de Urgenţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.