Liderul UDMR, Kelemen Hunor, solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita în urma situaţiei de la Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, unde s-au înregistrat tensiuni între români şi maghiari. În plus, UDMR solicită identificarea celor care au pătruns cu forţa în cimitir şi tragerea lor la răspundere. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, fiind abordată situaţia de la cimitirul militar internaţional din Valea Uzului. Meleşcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situaţiei, fără a fi necesare intervenţii externe neconstructive în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Situaţia cimitirului militar din Valea Uzului, abordată de Teodor Meleşcanu într-o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe din Ungaria

”Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violenţă şi agresiune fizică în incinta şi în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcţie pe ministrul de interne, Carmen Dan şi pe prefectul judeţului Harghita”, a declarat, joi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor

Acesta solicită autorităţilor să-i identifice imediat şi să-i tragă la răspundere pe cei care ”au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii maghiare”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat faptul că maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului au protestat paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti.

UPDATE 19:53  - Tensiuni între români şi maghiari la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului: Maghiarii au format un lanţ uman pentru a nu lăsa românii să intre; un grup de români a forţat intrarea, intervenind jandarmii

Mai mulţi maghiari au format, joi, un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor. Un grup de români a forţat intrarea, la faţa locului intervenind şi jandarmii pentru ca situaţia să nu escaladeze.

Astfel, maghiarii au format un lanţ uman în faţa Cimitirului Erorilor, încercând să-i împiedice pe români să participe la manifestările care urmau să fie organizate acolo cu prilejul Zilei Eroilor. Jandarmii spun că românii au reuşit în cele din urmă să intre în cimitir, iar în acel moment maghiarii s-au retras.

“Jandarmeria se află la Valea Uzului. Avem efective, iar scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii şi liniştii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor şi au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în faţă s-au dat la o parte şi s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă şi se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forţa”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Bacău.

Într-un comunicat de presă transmis de CJ Harghita se arată că primarul localităţii Sânmartin, Gergely Andras, a închis temporar, pentru 30 de zile, cimitirul de la Valea Uzului, în urma unei hotărâri a Consiliului Local.

"Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba, citat în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.