Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că ar fi neconstituţională comasarea localelor cu alegerile parlamentare, în 2024, luată în calcul de PSD şi PNL. Afirmaţiile preşedintelui UDMR au fost făcute în cadrul emisiunii Talk News, de la Profit News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Sunt cel puţin două probleme. În primul rând una de constituţionalitate şi de agendă. Nu pot fi comasate alegerile europarlamentare cu alte alegeri. Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare, fiindcă nu se potriveşte calendarul. 

În Constituţie scrie, la alegerile parlamentare, că după ziua alegerilor, în 20 de zile, trebuie convocat noul Parlament. Dar nu poţi scurta mandatul Parlamentului. Nu poţi să ai două parlamente, două mandate. Sunt două autorităţi diferite, care nu trebuie confundate, este o idee greşită să comasezi”, a argumentat Kelemen Hunor.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou

Un alt impediment este riscul de a bulversa alegătorul, care va primi nu mai puţin de 7 buletine de vot, susţine vicepremierul. 

”Argumentul că vor costa mai puţin nu este unul serios. Democraţia costă. Alegerile trebuie organizate când este rândul, nu trebuie amestecate. La alegerile locale, programele trebuie să meargă spre comunităţile locale, când e vorba de europarlamentare e bine să vorbeşti de ce se întâmplă în Europa şi ce aşteptări ai, iar când e vorba despre parlamentare este o altă discuţie”, afirmă liderul UDMR.

Kelemen Hunor nu a respins, totuşi, ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale, cum a mai fost în urmă cu 20 de ani. Dar a precizat că, anul acesta, va fi o excepţie, pentru că cele două tipuri de scrutine pică în acelaşi an foarte rar. Aşadar, o ocazie similară s-ar mai ivi peste mult timp de acum încolo.

În a doua jumătate a lunii martie, Florin Cîţu anunţa, din postura de lider al PNL, că îşi doreşte comasarea alegerilor locale şi parlamentare, în 2024 şi că se va găsi soluţia legală pentru acest lucru, deşi există o decizie a CCR care pune în discuţie desfăşurarea simultană a celor două tipuri de scrutin. El a precizat că avantajul este că ar fi mai puţine costuri pentru România, ţinând cont că în acel an sunt patru tipuri de alegeri.

Informaţia a fost confirmată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a admis că există astfel de discuţii, însă informale. Ciolacu a explicat şi motivul comasării celor două alegeri, precizând că se încearcă să fie un efort bugetar cât mai mic, ţinând cont că sunt patru rânduri de alegeri în 2024.

”Sunt, totuşi, patru rânduri de alegeri în 2024, ştim foarte bine că România nu poate interveni pe data alegerilor europarlamentare, pentru că se ţin în aceeaşi dată, la nivel european, şi atunci încercăm să fie un efort bugetar cât mai mic pentru organizarea acestor alegeri”, a spus el. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.