Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a anunţat joi că dezbaterile asupra modificării Codurilor penale în vederea transpunerii directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie vor fi reluate la finalul lunii ianuarie, astfel încât să nu fie nevoie de intervenţia Guvernului printr-o ordonanţă de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Vă asigur că până la data de 1 aprilie Parlamentul îşi va îndeplini acest rol şi va transpune directiva. Acolo este vorba de nişte principii. Acele principii din directivă Guvernul a transpus o parte dintre ele prin proiectul de lege care a fost înaintat la Senat, dar pentru restul de articole care trebuie transpuse, prin iniţiativă parlamentară a grupurilor parlamentare dar şi a asociaţiilor profesionale tocmai asta facem şi noi. Printr-o dezbatere transparentă cu toţi cei interesaţi la masă. Dar vă asigur că nu va fi nevoie de OUG pentru că în luna februarie noi vom înainta către Senat un proiect de lege care să vizeze transpunerea directivei”, a spus Florin Iordache ce va face comisia specială cu transpunerea directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie.
 
Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat joi la Parlament că Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie va trebui transpusă ”mot-a-mot” în codurile penale din România, precizând că dacă Parlamentul nu va face acest lucru în timp util, Guvernul va trebui să intervină.
 
”Domnul ministru al justiţiei, Tudorel Toader a spus ceva. Bine, până la urmă a fost interpretat greşit. În discuţiile cu domnia sa mi-a spus ce-a vrut domnia sa să spună şi sunt de aceeaşi părere cu domnia sa. Dacă acele directive nu vor reuşi să fie transpuse în timp util în lege, Guvernul va trebui să intervină pentru a nu avea dificultăţi cu Comisia Europeană. Dar o transpunere exactă, mot-a-mot a Directivei”, a declarat Mihai Tudose, întrebat fiind de jurnalişti cum vede intenţiile parlamentarilor PSD şi ALDE de a amenda Codurile penale sub pretextul transpunerii directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie.

Chestionat în continuare dacă este îngrijorat de protestele magistraţilor, prim-ministrul a răspuns: ”Mă îngrijorează orice protest atâta timp cât este fundamentat pe ceva. Legile respective nu sunt încă gata, manifestă o categorie socială o îngrijorare pe o anumită temă”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, în faţa comisei speciale pentru legile Justiţiei că Directiva Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie trebuie transpusă, iar dacă Parlamentul nu o va face, Guvernul va fi îndreptăţit să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale.

“Indiscutabil, ea trebuie transpusă. Avem termenul aprilie 2018. Eu sunt convins că Parlamentul o va transpune (...) Faptul că dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament şi nu va fi promulgată, publicată în Monitor, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este îndreptăţit să emită o ordonanţă de urgenţă pentru transpunerea directivei”, a declarat Tudorel Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.