Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a publicat pe Facebook o serie de precizări pe tema OUG privind Codurile penale, acuzând că oamenii protestează cu argumente preluate "de pe reţelele sociale", şi încearcă să explice că modificările nu afectează lupta anticorupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Oamenii au ieşit în stradă, indignaţi de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, folosind argumente preluate de pe reţelele sociale. Doar că nu e nimic secret, ilegal sau imoral în caracterul acestei ordonanţe. Şi voi explica acest fapt cu contra-argumente la ”argumentele” vehiculate pe reţelele sociale. Îi îndemn pe toţi cei care şi-au strigat în stradă nemulţumirile să citească cu atenţie şi responsabilitate, cu ochii lor şi nu ”prin ochii altora”, atât textul ordonanţei de urgenţă", scrie Iordache.

El susţine că sunt false acuzaţiile potrivit cărora modificările Codurilor penal şi de procedură penală nu se pot face prin OUG, pe motiv că şi Guvernul Cioloş a luat măsuri similare.

"Guvernul Ciolos a operat 151 de modificări în ambele Coduri, multe dintre ele fiind considerate la limita constituţionalităţii de către Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România. (...) PSD nu a creat niciun fel de precedent şi nici nu a făcut ceva nemaivăzut", scrie el.

Iordache spune şi că nu se va dezincrimina abuzul în serviciu, pentru că OUG doar rezolvă un text "ambiguu" şi neconstituţional "Prin noua formă, am clarificat infracţiunea de abuz în serviciu sub două aspecte: a) ca infracţiune de corupţie, sub incidenţă penală, atunci când prejudiciul depăşeşte valoarea de 200.000 de lei SAU reprezintă vătămare gravă, certă şi efectivă a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice; b) sub incidenţa Codului muncii, atunci când prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei", mai spune el.

Ministrul afirmă că este falsă şi acuzaţia potrivit căreia Autorităţile se protejează de răspundere cu privire la acte normative şi pot fura sub limita de 200.00 de lei.

"Prin Ordonanţă menţionăm că faptele de abuz în serviciu nu se pot aplica în cazul emiterii, aprobării sau adoptării de acte normative. Actele normative, chiar şi la nivelul administraţiei locale, reprezintă reglementări cu caracter general, impersonale, care produc efecte tuturor, şi SE DIFERENŢIAZĂ de actele administrative individuale, care produc efecte, de regulă, faţă de o persoană, sau uneori faţă de mai multe persoane, nominalizate expres în conţinutul acestor acte (exemplu: hotărâri de consiliu local de atribuire a administrării unor servicii)", spune el.

Ministrul face un apel la "calm şi luciditate". "Poate comunicarea din ultimele zile a fost deficitară şi am dat ocazia rău-voitorilor la interpretări forţate. Tocmai de aceea, sper ca acest mesaj să clarifice aspectele considerate controversate", scrie el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.