La un an de la trecerea în opoziţie, deputatul Ionuţ Moşteanu susţine că USR nu a avut de ales. „Dacă mai rămâneam la guvernare, Cîţu urma să-i demită şi pe Drulă, şi pe Ghinea. Se lăuda în partid că va face asta”, susţine Ionuţ Moşteanu pentru News.ro. Deputatul USR admite că partidul a trecut printr-o perioadă mai complicată, dar acum consideră că s-a stabilizat şi că este pe direcţia bună după alegerea lui Cătălin Drulă în funcţia de preşedinte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Pe 6 septembrie 2021, miniştrii USR şi-au dat demisia din Guvern, după ce premierul de la acea vreme, Florin Cîţu, l-a dat afară din Executiv pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion. Motivul? Stelian Ion nu avizase ordonanţa de urgenţă pentru programul Anghel Saligny, dedicat investiţiilor locale. 
 
 
În luna februarie, Dacian Cioloş a demisionat de la şefia USR, după un conflict cu Biroul Naţional, forul colectiv de conducere a partidului. În luna mai, Dacian Cioloş a renunţat la calitatea de membru al USR şi a fondat un alt partid: REPER. Treptat, în noua formaţiune s-au înscris 9 deputaţi, 2 senatori şi patru europarlamentari USR. 
 
În luna iulie, Cătălin Drulă a fost ales preşedinte al USR cu 71% din voturi, după o competiţie internă cu Cătălin Teniţă şi Octavian Berceanu.
 
”Cred că putea fi altfel, dar aveam nevoie de suportul preşedintelui Iohannis. Coaliţia putea continua cu un alt premier. Noi am spus în acel moment că e nevoie de alt prim-ministru, dar liberalii au zis că Florin Cîţu e lumina de pe pământ. Dacă mai rămâneam la guvernare, Cîţu urma să-i demită şi pe Drulă, şi pe Ghinea. Se lăuda în partid că va face asta, iar preşedintele i-a acceptat genul acesta de comportament”, susţine Ionuţ Moşteanu. 
 
Întrebat dacă USR ar fi trebuit să-l schimbe pe ministrul justiţiei, Stelian Ion, în schimbul rămânerii la guvernare, Ionuţ Moşteanu a răspuns: ”Nu am avut alt compromis pe masă. Nu puteam rămâne la guvernare având în vedere cum s-au comportat cu noi Cîţu şi Iohannis”. 
 
Cât despre scăderea USR în sondaje din ultimul an, purtătorul de cuvânt al partidului crede că USR s-a stabilizat. 
 
”USR a trecut printr-o perioadă mai complicată. Am avut un preşedinte care a ales să plece şi să-şi facă un alt partid. În acest moment, USR s-a stabilizat. Avem un preşedinte ales cu peste 70% din voturile membrilor. USR este pe direcţia bună. Cu siguranţă vom creşte. Este evident că această coaliţie PSD-PNL se va rupe. Problema este când”, este de părere Ionuţ Moşteanu.  
 
Întrebat cum va reacţiona USR în condiţiile în care coaliţia PSD-PNL va funcţiona până în 2028, Ionuţ Moşteanu a răspuns: ”Eu cred că se va rupe mai repede. La începutul anului 2017 Dragnea avea toată România la picioare şi jumătate din Parlament. În doi ani de zile era la puşcărie, iar PSD la jumătate. Doi ani în politică pot aduce multe schimbări”. 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.