Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat joi la Parlament, după votul de învestitură a Guvernului Tudose, că Pilonul II de pensii ”nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează”, deşi dimineaţă, la audierea în comisiile de buget finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului susţinuse exact contrariul. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că ministrul învestit al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a început cu stângul activitatea la minister, după ce a afirmat că se va desfiinţa pilonul II de pensii, motiv pentru care aşteaptă să continue cu dreptul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dragnea: Ionuţ Mişa a început cu stângul activitatea de ministru al Finanţelor; sper să continue cu dreptul

”Nu se desfiinţează, nu se naţionalizează. A fost o eroare pe care mi-o asum”, a susţinut Ionuţ Mişa la Parlament, întrebat ce se întâmplă până la urmă cu Pilonul II de pensii.

Ulterior, Ionuţ Mişa a precizat într-un comunicat transmis de PSD că nu a declarat că va susţine desfiinţarea Pilonului ll, ci doar a răspuns unei întrebări care "probabil, a fost interpretată greşit". El susţine că nici nu ar fi putut face o astfel de previziune şi spune că regretă "confuzia creată".

Mişa, într-un comunicat: Nu am declarat că voi susţine desfiinţarea Pilonului ll, nici nu aş fi putut face o astfel de previziune, regret confuzia creată
CITEȘTE ȘI Mişa, într-un comunicat: Nu am declarat că voi susţine desfiinţarea Pilonului ll, nici nu aş fi putut face o astfel de previziune, regret confuzia creată

Dimineaţă, la audierile din comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului, Mişa declarase că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat. 

Câteva ore mai târziu, întrebat despre desfiinţarea pilonului II de pensii, în urma afirmaţiei ministrului Mişa, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ,, că este „o prostie”, fără să dorească să facă şi alte completări pe acest subiect.

Şi prim-ministrul Mihai Tudose a negat informaţiile date de ministrul de Finanţe. După discursul susţinut în plenul camerelor reunite, înaintea votului de învestire a Cabinetului său, Tudose a susţinut că Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat şi că va avea o discuţie pe acest subiect cu ministrul Finanţelor, cel care a făcut anunţul referitor la desfiinţare.

”Nu se desfiinţează. Dumnezeule, de unde scoateţi?! Cum să spună aşa ceva? O să vorbesc cu el (n.r.: Ionuţ Mişa). Nu se desfiinţează. Punct”, a spus premierul Mihai Tudose, întrebat de măsura pe care o va lua noul Executiv privind pilonul II de pensii.

Principalii indicatori ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pierdeau peste 4%, iar leul s-a devalorizat până la cotaţii de peste 4,57 lei/euro, după publicarea în presă a informaţiilor despre noul program de guvernare, care schimbă total modul de impozitare şi după ce ministrul nominalizat la Finanţe a vorbit despre desfiinţarea pilonului II de pensii, unul dintre cei mai importanţi furnizori de capital din România.

La ora 15.25, ora României, indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni, pierdea 2,4%, după ce pierduse anterior chiar 4%, iar indicele BET-NG, al titlurilor din energie, scădea cu 3,8%, după ce iniţial pierduse peste 5%.

Brokerii au indicat că motivul scăderii este anunţul desfiinţării Pilonului II de pensii.

"Principalul motiv al scăderii bursei cred că este ştirea legată de desfiinţarea Pilonului II. Fondurile au participaţii pe bursă, dacă vor trebui să dea banii înapoi vor trebui să vândă activele. Alt motiv nu văd, mai ales că bursele europene sunt stabile. Este greu de estimat ce impact va avea pe termen mediu, va depinde de informaţiile care vor apărea pe parcurs", a declarat, pentru News.ro, brokerul Adrian Simionescu. 

De asemenea, leul a pierdut circa 0,5% din valoare, cursul euro/leu urcând de la 4,55 unităţi la 4,5740 unităţi în jurul orei 15.25.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.