Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al platformei România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, a scris, joi, pe Facebook, că premierul Mihai Tudose a spus „două minciuni într-o propoziţie atât de scurtă” când a afirmat că supraacciza la combustibil a fost eliminată în 2016 şi că preţul la pompă nu a scăzut. Iolu a precizat că supraacciza a fost „scoasă" în ianuarie 2017, iar preţul combustibililor a scăzut de la aproximativ 4,90 la 4,60 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Două minciuni într-o propoziţie atât de scurtă: «În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul», Mihai Tudose, prim-ministru al Guvernului României. 1. Supraacciza a fost «scoasă» în ianuarie 2017. 2. Preţul la pompă a scăzut de la aproximativ 4,90 la 4,60 lei. Spre cunoştinţa premierului, care poate nu găseşte documente oficiale, să îi arate cineva monitorizarea Comisiei Europene. (preţ pe litru calculat în euro azi şi în decembrie 2016)”, a scris Liviu Iolu pe Facebook.

De asemenea, fostul premier Dacian Cioloş a afirmat pe reţeaua de socializare că anul trecut a atras atenţia că măsurile din programul de guvernare PSD nu pot fi susţinute de buget şi că urmează introduceri de noi taxe şi impozite.

„Românii au aflat ieri cu surprindere că Guvernul PSD-ALDE a pregătit creşterea accizelor la carburanţi. Anul trecut am atras atenţia că măsurile din programul de guvernare PSD nu pot fi susţinute de buget şi că, mai devreme sau mai târziu, consecinţa firească va fi creşterea sau introducerea de noi taxe şi impozite. Din păcate, populismul a câştigat lupta cu raţiunea şi calculele reci. Însă domnul Dragnea ori şi-a făcut greşit calculele ori a tras pe sfoară românii care l-au crezut. Şi într-un caz şi în celălalt vorbim despre iresponsabilitate politică pe spatele celor mulţi”, a scris fostul prim-ministru.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seara, la România TV, că majorarea accizelor la combustibili nu va duce la creşterea preţului benzinei şi motorinei.

Tudose a spus că au loc discuţii cu reprezentanţii companiilor care vând benzină şi motorină astfel încât consumatorii să nu fie afectaţi şi a precizat că introducerea accizei era necesară pentru lucrările majore de infrastructură.

„Nu-i va influenţa negativ (pe români - n. r.). Pot să-i asigur”, a spus prim-ministrul.

Mihai Tudose a precizat că în 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul la benzină şi motorină, iar „companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit”.

„Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza - n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte”, a afirmat şeful Guvernului.

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că l-a rugat pe Cioloş, la vremea aceea premierul României, să amâne reducerea sau eliminarea unor taxe - scăderea TVA cu un punct procentual de la 1 ianuarie 2017, eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei pe carburanţi şi că Cioloş a acceptat acest lucru. Însă Guvernul tehnocrat l-a contrazis pe Liviu Dragnea şi nu a amânat intrarea în vigoare a eliminării supraacizei şi a taxei pe stâlp.

Taxa pe stâlp şi supraacciza pe carburanţi au fost măsuri care au fost introduse în Codul Fiscal în timpul guvernării lui Victor Ponta. De asemenea, eliminarea lor a fost gândită tot de Guvernul Ponta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.