Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Suceava, că ”speţa ANCOM seamănă izbitor cu speţa ordonanţei 13”, el subliniind că problema nu este de legalitate, ci de oportunitate şi că Guvernul încă nu a înţeles care este rolul său în arhitectura constituţională. Preşedintele a precizat că Guvernul are o putere foarte mare şi ”poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice”, ci trebuie să guverneze, să ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea României, pentru apărarea ţării, pentru întărirea şi stabilizarea dezvoltării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre ordonanţa privind ANCOM şi proiectul lui Călin Popescu Tăriceanu ​prin care preşedintele României şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general.

”O să vă surprindă poate poziţia mea. Nu faptul că se discută aceste chestiuni mă îngrijorează. E foarte bine să se discute. Şi cred că la un moment dat va trebui să mergem la discuţia pe fond: ce fel de stat dorim, ce fel de arhitectură a statului vrem. Vrrem toată puterea la Parlament sau vrem să existe şi putere la preşedinte. Toate aceste lucruri se pot discuta şi putem să le stabilim. Ceea ce mă îngrijorează în schimb şi recunosc este de exemplu speţa ANCOM care seamnă izbitor cu speţa ordonanţei 13”, a răspuns Klaus Iohannis.

Şeful statului a susţinut că, din păcate, actualul Guvern încă nu a înţeles foarte bine care este rolul său în arhitectura constituţională.

”Nu legalitatea a fost problema şi la această ordonanţă cu ANCOM, ci oportunitatea, lipsa totală de transparenţă în decizie şi felul în care s-a pus problema. În România, Guvernul are o putere foarte mare. Arhitectura statului este de aşa fel încât Guvernul poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice. Guvernul trebuie să guverneze, trebuie să ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea României, pentru apărarea României, pentru în general întărirea şi stabilizarea dezvoltării. Cu toţii ne dorim să trăim mai bine, or acest trăit mai bine ţine evident de felul în care se guvernează, şi românii au aşteptări”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că este nevoie de transparenţă şi să se adopte decizii care sunt oportune.

”Dacă vreţi să luăm speţa ANCOM, nu a fost nici urgentă, nici importantă. Putea prim-ministrul să vină cu o propunere pentru preşedintele ANCOM, se rezolva cam în 5 minute. Nu a fost nevoie de nicio ordonanţă. Probabil această coaliţie care este la putere acum a vrut să îmi arate mie că ei fac jocul, dar asta am ştiut şi înainte, majoritatea parlamentară face jocul, dar cred că e nevoie să repet ce am mai spus şi ultima dată când am fost în Parlament: Guvernaţi, dar nu oricum, ci bine pentru România şi pentru români. Dacă se guvernează doar pentru a arăta că ei pot face orice, asta ştim din capul locului, nu ajută pe nimeni şi nu îmbunătăţeşte traiul niciunui român”, a subliniat preşedintele.

În privinţa proiectului iniţiat de Tăriceanu, Iohannis a spus că ”orice se poate discuta”.

”Sunt conştient de faptul că Parlamentul legiferează. Este mai degrabă o problemă de oportunitate. Dacă acum, PSD, fiindcă a ajuns la putere, vrea să schimbe toate legile în care apare preşedintele doar ca să arate că este la putere, nu mi se pare demersul nici cel mai urgent, nici cel mai important şi nici cel mai oportun. Dar orice se poate discuta, dar soluţia trebuie să fie o soluţie pentru România şi pentru români, nu pentru politicienii care acum vremelnic sunt la putere”, a mai spus şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.