Preşedintele Klaus Iohannis şi-a prezentat bilanţul primului mandat la Cotroceni subliniind că cel mai mare câştig al mandatului este menţinerea cursului democratic şi pro-european al României şi că în ultimii trei ani s-a încercat acapararea întregului stat român prin şubrezirea justiţiei, iar acţiunile sale pentru a contracara aceste tentative au avut ca rezultat faptul că OUG 13 nu a intrat în vigoare, amnistia şi graţiarea – priorităţi zero pentru PSD nu au fost obţinute, codurile penale nu au intrat în vigoare. Bilanţul complet al mandatului prezidenţiale are 800 de pagini, fiind postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Au fost cinci ani cu provocări majore, dintre care cea mai gravă a fost pericolul ca ţara noastră să iasă de pe traiectoria sa occidentală. Tocmai de aceea, cel mai mare câştig al mandatului meu este menţinerea cursului democratic şi pro-european al României. În ciuda multiplelor adversităţi politice, am urmărit consecvent şi fără compromisuri obiectivele strategice ale ţării noastre şi am consolidat, astfel, temelia pe care să ridicăm, în anii care vin, România normală”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a prezentat bilanţul primului mandat la Cotroceni,

”În ultimii trei ani s-a încercat acapararea întregului stat român prin şubrezirea justiţiei”, a continuat preşedintele, subliniind  că a dorit să facă această prezentare după alegerile prezidenţiale pentru că bilanţul nu trebuie supus unei politizări inrerente din campania electorală. 
El a spus că bilanţul tuturor acţiunilor sale împotriva acestor încercări vorbeşte de la sine: OUG 13 nu a intrat în vigoare, amnistia şi graţiarea – priorităţi zero pentru PSD nu au fost obţinute, codurile penale nu au intrat în vigoare.
Preşedintele a declarat că a convocat referendumul, iar în toată această luptă i-a avut alături pe români, pe cei din diaspora supuşi unor umilinţe revoltătoare pentru dorinţa de a vota, situaţie de netolerat care a încetat când a cerut vot prin coresondenţă şi 3 zile de vot.
 
El a amintit de consultările din ianuarie 2015  pentru acordul pentru alocarea a 2% din PIB pentru Armată – o decizie care face din România un partener credibil în NATO
Iohannis a menţionat vizitele la Casa Albă şi întărirea parteneriatului strategic
 
”Am reuşit ca România să devină un membru respectat al familiei europene”, a precizat preşedintele.
Iohannis a anunţat că şi-a propus o agendă exinsă pentru modernizarea şi recredibilizarea instituţiilor. 
 
”Am utilizat toate instrumentele constituţionale pentru reforma mecanismelor electorale, a partidelor şi a clasei politice”, a mai spus preşedintele.
Iohannis urmează să depună sâmbătă  jurământul în Parlament pentru al doilea mandat ca preşedinte.

”Proiectul meu de suflet rămâne însă „România Educată”, cea mai amplă consultare de până acum în domeniul educaţiei, deschisă întregii societăţi. Demarat în februarie 2016, „România Educată” s-a născut din dorinţa de a conferi sistemului de învăţământ stabilitatea şi predictibilitatea de care are nevoie pentru a se dezvolta, fără presiuni de timp şi fără presiuni electorale. Au fost puse astfel bazele unei viziuni şi a unei strategii pentru educaţia din România”, a declarat Iohannis.

În plan economic, preşedintele afirmă că a cerut permanent politici economice responsabile, investiţii consistente şi constante, echilibre sănătoase şi prudenţă fiscal-bugetară, iar atunci când aceste patru direcţii au fost ameninţate de decizii greşite a acţionat, în limita prerogativelor constituţionale, pentru stoparea derapajelor.

”Totodată, am avut un intens dialog constructiv cu mediul de afaceri, am încurajat competitivitatea şi am promovat sectoare relevante pentru economia României”, a mai spus Iohannis.

El a precizat că acestea sunt în linii mari principalele direcţii care au ghidat întreaga sa activitate pe parcursul primului mandat de Preşedinte al României. Bilanţul detaliat pe fiecare domeniu în parte va putea fi consultat pe site-ul Preşedinţiei într-un document exhaustiv, de peste 800 de pagini.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.