Preşedintele Klaus Iohannis declară că reconstrucţia PNL şi renaşterea unei vieţi democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu, iar odată cu dispariţia acestuia pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reconstrucţia Partidului Naţional Liberal şi renaşterea unei vieţi democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu. A vorbit în Exil despre o Românie liberă şi despre valori europene, iar după 1990 a luptat pentru acestea în ţară. Odată cu dispariţia sa, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii româneşti. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, scrie preşedintele Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Fostul lider liberal Radu Câmpeanu a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 94 de ani.

”Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată”, anunţă PNL.

Radu Anton Câmpeanu s-a născut în 28 februarie 1922, în Bucureşti. În studenţie, a fost şef al Tineretului Liberal.

Radu Câmpeanu a fost arestat în 1948, iar după mai mulţi ani în închisorile comuniste este eliberat şi emigrează în Franţa.

A fost primul preşedinte al PNL după căderea regimului comunist, deţinând funcţia timp de trei ani.

Radu Câmpeanu a fost candidatul PNL la Preşedinţia României, în 1990, obţinând 10,64% din voturi.

În 1992, sub conducerea sa, PNL a decis ieşirea din Convenţia Democrată din România, iar la alegerile de la finalul anului partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.