Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, înaintea reuniunii Consiliului European, că întrunirea are relativ puţine teme pe agendă, fiind vorba, în principal de finalizarea discuţiilor referitoare la rectificarea bugetului Uniunii pentru a găsi o soluţie predictibilă pentru ajutorul pentru Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Începem peste câteva minute o sesiune specială a Consiliului. Avem relativ puţine teme, este o sesiune prevăzută pentru o singură zi, astăzi. Tema principală este cunoscută, am discutat-o şi în decembrie, este vorba de rectificarea bugetului Uniunii, în esenţă, pentru a găsi o soluţie predictibilă pentru ajutorul pentru Ucraina”, a declarat, joi, Iohannis, la Bruxelles.

Potrivit acestuia, ”este clar că Uniunea că doreşte să se realizeze acest ajutor semnificativ pentru Ucraina”.

”Nu vorbim doar de ajutorul financiar, vorbim de ajutorul financiar, material, militar. Acest lucru este unanim acceptat, însă mai sunt lucruri de clarificat despre cum putem să încadrăm sumele pe care dorim să le punem la dispoziţie în actualul buget. Vorbim nu de bugetul pe un an, ci despre bugetul pe întreaga perioadă de finanţare. Aceste discuţii în decembrie au avut loc, însă nu au putut fi finalizate. Nu toată lumea a fost de acord cu soluţiile propuse. Acum Preşedintele Consiliului ne-a invitat ca să finalizăm discuţia pe buget. Speranţa mea este că vom reuşi”, a mai afirmat şeful statului.

Iohannis a adăugat că va sublinia că este nevoie de ajutorul pentru Ucraina, voi sublinia că România face deja foarte multe pentru Ucraina. Este dispusă România să continue acest ajutor atât timp cât va fi nevoie.

”Vom avea o discuţie mai largă despre ajutorul pe care dorim să îl dăm Ucrainei. Vom avea o discuţie principială despre evoluţiile din Orientul Mijlociu şi, cu siguranţă, vom avea o discuţie despre ce se întâmplă cu protestele fermierilor. Nu putem să ne întâlnim în Bruxellesul care este aproape blocat de proteste şi să nu vorbim despre aceste lucruri”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că s-au găsut ”deja câteva chestiuni care pot fi rezolvate destul de uşor pentru a veni în sprijinul fermierilor”.

”Aceste chestiuni au fost discutate pur informal aseară şi, cu siguranţă, astăzi, în Consiliu, vom primi câteva informaţii. Nu cred că vom putea lua efectiv o decizie şi nici nu cred că este nevoie de o decizie a Consiliului pentru a înlesni câteva măsuri pentru fermierii europeni”, a mai declarat şeful statului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.