Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că, în discuţiile pe care le-a avut marţi cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa, a subliniat importanţa acţiunii unitare a UE în gestionarea preţurilor la energie, respectiv în consolidarea securităţii aprovizionării cu resurse energetice. Şeful statului i-a mulţumit preşedintelui Portugaliei pentru susţinerea obiectivului României de aderare la OCDE şi la spaţiul Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru acceptarea invitaţiei de a vizita România. Aceasta este o reconfirmare a nivelului excelent al relaţiilor noastre bilaterale şi a angajamentului reciproc de a consolida, în continuare, cooperarea noastră pe toate palierele. În contextul actual de securitate foarte complicat, marcat de invadarea Ucrainei de către Rusia, doresc să exprim recunoştinţa pentru angajamentul Portugaliei pentru consolidarea Flancului Estic al NATO. Îi mulţumesc domnului preşedinte pentru prezenţa militarilor portughezi în ţara noastră, precum şi pentru excelenta cooperare pentru modernizarea Forţelor Aeriene ale României. Contribuţia substanţială a Portugaliei la structurile multinaţionale din România este un semnal puternic de solidaritate aliată”, a afirmat Klaus Iohannis, în declaraţia comună de presă susţinută împreună cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa, marţi la Caracal.
 
El a mai spus că a convenit cu preşedintele Portugaliei „impulsionarea în continuare a cooperării în domeniul apărării, inclusiv din perspectiva industriei de apărare”.
 
„Am exprimat, totodată, interesul pentru asigurarea continuităţii dislocării trupelor portugheze, precum şi pentru un angajament al Portugaliei de a efectua misiuni de poliţie aeriană în România, pe Flancul Estic. Am evaluat, totodată, împreună, situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi de pe Flancul Estic şi am reafirmat angajamentul statelor noastre de a colabora pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid în ceea ce priveşte întărirea posturii NATO de descurajare şi apărare de pe Flancul Estic. România susţine abordarea prin care NATO trebuie să acţioneze pentru asigurarea măsurilor de apărare şi descurajare, inclusiv pe Flancul Sudic, şi abordarea de tip 360 de grade pentru apărarea teritoriului tuturor ţărilor aliate”, a mai explicat şeful statului.
 
De asemenea, „am convenit cu preşedintele de Sousa impulsionarea cooperării pe palier bilateral şi dincolo de excelenta cooperare pe componenta de apărare sau de dialogul politico-diplomatic ce a atins în acest an o dinamică fără precedent la toate nivelurile”, a mai spus Iohannis.
 
„Am mulţumit domnului preşedinte pentru susţinerea constantă a obiectivelor României de aderare la OCDE. Am salutat atitudinea pozitivă a autorităţilor portugheze faţă de comunitatea românească din Portugalia, care este foarte bine integrată în viaţa economică, socială şi culturală şi care este foarte bine primită. Pe plan european, am ţinut să mulţumesc domnului preşedinte pentru susţinerea fermă şi principială pe care Portugalia o are în sprijinul aderării României la Spaţiul Schengen. Am abordat şi evoluţiile curente în domeniul energiei din perspectiva mai amplă a măsurilor luate la nivel european. Am subliniat importanţa acţiunii unitare a Uniunii Europene în gestionarea preţurilor la energie, respectiv în consolidarea securităţii aprovizionării cu resurse energetice. Am reiterat sprijinul României pentru avansarea extinderii Uniunii Europene, atât în privinţa Balcanilor de Vest, cât şi în privinţa partenerilor noştri estici. Am evidenţiat, în mod deosebit, sprijinul pe care România l-a acordat şi va continua să îl acorde în vederea avansării parcursului european al Republicii Moldova. Am abordat şi Vecinătatea Sudică, inclusiv în lumina discuţiilor recente de la reuniunea Consiliului European din 15 decembrie. O vecinătate puternică a Uniunii este de natură să contribuie la consolidarea rezilienţei noastre. Vă mulţumesc, domnule Preşedinte, pentru vizită şi pentru consistenţa discuţiilor noastre! Înainte de Sărbătoarea Crăciunului, doresc să vă urez dumneavoastră şi poporului portughez Sărbători fericite!”, a conchis preşedintele Iohannis. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.