Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că la discuţiile pe care le-a avut cu omologul bulgar Rumen Radev, miercuri la Sofia, a subliniat importanţa continuării dialogului dintre autorităţile române şi bulgare pentru avansarea mai rapidă în implementarea proiectului european FAST DANUBE, „având în vedere rolul pe care asigurarea navigabilităţii pe Dunăre îl are pentru ambele ţări”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Îmi face plăcere să mă aflu la Sofia, la invitaţia domnului preşedinte Radev, căruia îi mulţumesc pentru primirea deosebit de călduroasă. Vizita de astăzi reprezintă un moment-cheie pentru relaţiile bilaterale. Împreună cu preşedintele Radev am semnat documentul care consemnează ridicarea nivelului relaţiei dintre România şi Bulgaria la nivel de Parteneriat Strategic. Acest demers arată profunzimea legăturilor noastre pe toate dimensiunile şi răspunde necesităţii adaptării modului în care conlucrăm, ca vecini şi parteneri, la realităţile complexe şi la provocările cu care se confruntă regiunea noastră. Profundele mutaţii geostrategice de la graniţele noastre, cu consecinţe asupra regiunii extinse a Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne impulsionează să conştientizăm necesitatea unei cooperări şi mai strânse. Am convingerea că acest nou cadru de cooperare va duce la materializarea unor noi proiecte de interes bilateral şi regional, inclusiv în dosare de interes comun în cadrul Uniunii Europene, al NATO şi al altor foruri internaţionale”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri la Sofia.

Şeful statului a adăugat că a convenit cu preşedintele Bulgariei Rumen Radev că „statele noastre trebuie să urmărească cu prioritate acele domenii care corespund intereselor noastre strategice, pentru a ne asigura rezilienţa, dezvoltarea economică şi, foarte important, securitatea”.

„Împreună cu preşedintele Radev am evidenţiat schimburile comerciale consistente pe care le avem. În primele zece luni ale anului trecut acestea au înregistrat aproximativ 10 miliarde de euro. Vom acţiona împreună pentru o mai bună valorificare a potenţialului de cooperare economică şi sectorială, precum şi pentru diversificarea cooperării în sectoare precum dezvoltarea regională şi digitalizarea. Indiscutabil, România şi Bulgaria au nevoie de mai multă conectivitate. Din discuţiile noastre, a rezultat dorinţa comună de a utiliza noul cadru partenerial pentru avansarea şi finalizarea unor proiecte majore în domeniul conectivităţii, în special în materie de infrastructură de transport şi navigabilitate pe Dunăre şi, respectiv, energie”, a completat Iohannis. 

El a mai spus că „a subliniat importanţa continuării dialogului dintre autorităţile noastre în vederea avansării mai rapide în implementarea proiectului european FAST DANUBE, având în vedere rolul pe care asigurarea navigabilităţii pe Dunăre îl are pentru ambele ţări şi efectele pozitive multiplicate pe care le poate genera, dar şi a proiectelor de infrastructură”.

„Oamenii constituie fundamentul pe care dezvoltăm relaţiile dintre state, iar ca ţări vecine, rolul de punte între societăţile noastre jucat de românii din Bulgaria şi de bulgarii din România este cu atât mai puternic. În acest sens, suntem interesaţi să continuăm dialogul în privinţa asigurării depline a condiţiilor pentru exprimarea identităţii lor culturale, lingvistice şi religioase. În planul agendei europene, am abordat, bineînţeles, obiectivul comun al ţărilor noastre cu privire la avansarea procesului de aderare la spaţiul Schengen. Am convenit să continuăm activ demersurile pentru a asigura adoptarea, în acest an, a Deciziei de aderare pentru cele două ţări. România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderare - am dovedit-o prin acţiunile noastre - şi acţionează responsabil cele două state pentru protejarea spaţiului Schengen. În plus, chiar dacă extinderea nu este legată de migraţia ilegală de la frontierele externe, noi ne-am exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluţiilor pentru gestionarea acestei provocări. Recunoaştem problemele cu care se confruntă unele dintre statele membre, dar rezolvarea acestora se face în mod constructiv şi prin dialog deschis, ca parte a abordării europene. Măsurile adoptate la ultimul Consiliu European sunt paşi importanţi în această direcţie”, a mai spus preşedintele Iohannis. 

Acesta a precizat că a fost abordată şi tema Schengen şi politica de extindere a UE, care trebuie să fie bazată pe principiul propriilor merite.

„Am abordat, totodată, în cadrul discuţiilor de astăzi şi politica de extindere a Uniunii Europene, care trebuie să continue şi să se bazeze pe principiul propriilor merite. Astfel, am reiterat sprijinul României pentru avansarea extinderii Uniunii atât în privinţa Balcanilor de Vest, cât şi în privinţa partenerilor noştri estici. Am evidenţiat, în mod deosebit, sprijinul pe care România l-a acordat şi va continua să îl acorde pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova şi al Ucrainei. De asemenea, vreau să subliniez importanţa susţinerii ferme de către Uniunea Europeană şi partenerii noştri a stabilităţii şi a rezilienţei Republicii Moldova în faţa provocărilor securitare cu care se confruntă. Contăm şi pe sprijinul Bulgariei în acest sens. Referitor la provocările de pe piaţa energiei, am accentuat importanţa coordonării în plan european, în special în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării şi consolidarea independenţei energetice. Totodată, am agreat să intensificăm cooperarea noastră bilaterală în vederea identificării de noi oportunităţi în contextul tranziţiei energetice, cu accent pe domeniul energiei verzi”, a mai explicat şeful statului..

Preşedintele României a mai spus că un subiect de discuţie a fost agresiunea rusă împotriva Ucrainei şi a reiterat că România va sprijini în continuare Ucraina, atâta timp cât este nevoie.

„Am avut şi un schimb consistent de opinii cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei. România este hotărâtă să continue sprijinul multidimensional substanţial şi complex pe care îl acordă Ucrainei şi care va continua atât timp cât va fi nevoie. Tot în contextul evoluţiilor actuale de securitate, am subliniat că Bulgaria este un aliat-cheie al României în NATO şi un partener esenţial la Marea Neagră. Am discutat cu domnul Preşedinte Radev despre intensificarea cooperării bilaterale în domeniul securităţii. În luna iulie ne vom întâlni la Vilnius pentru a evalua implementarea deciziilor adoptate la Madrid privind postura Aliată şi pentru a agrea măsuri suplimentare relevante care să întărească securitatea Aliată şi mai ales a Aliaţilor de pe Flancul Estic, cu accent pe Marea Neagră.  Aşadar, am convenit astăzi cu preşedintele Radev că trebuie să lucrăm mai mult şi mai bine împreună în scopul menţinerii securităţii şi a stabilităţii la Marea Neagră, care este de interes strategic pentru întreaga Alianţă. Îi mulţumesc preşedintelui Radev pentru primire, pentru discuţiile deschise şi constructive pe care le-am avut astăzi!”, a conchis Iohannis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.