Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat joi la Bruxelles despre propunerea făcută de către preşedintele francez Emmanuel Macron privind un nou format şi proiect, cel al „comunităţii politice europene”, că trebuie avut grijă să nu apară paralelisme şi să nu fie create aşteptări false. „Trebuie să fim foarte clari că aici nu definim şi nu construim niciun substitut sau înlocuitor”, a adăugat şeful statului, care a mai precizat că vor fi discuţii informale pe această temă la reuniunea de joi a Consiliului European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este puţin devreme să spunem ce putem să acceptăm şi ce nu. Încă suntem în faza în care trebuie să definim această comunitate politică. Orice format nou care ne aduce împreună să rezolvăm probleme de politică externă, de securitate energetică este bun. Dar trebuie să avem grijă să nu creăm paralelisme şi aşteptări false. Noi trebuie să fim foarte clari că aici nu definim şi nu construim niciun substitut, înlocuitor, niciun paralelism. Deci toată lumea doreşte să avem un format care aduce soluţii şi care aduce împreună state care altfel poate nu se întâlnesc suficient de des pentru a discuta anumite probleme. Eu sunt dispus să găsim cea mai utilă formulă privind această comunitate”, a afirmat  Klaus Iohannis, întrebat după participarea la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, joi la Bruxelles, despre proiectul privind comunitatea politică propus de către preşedintele Franţei Emmanuel Macron. 

Pe 20 mai, preşedintele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Euroene, a afirmat că o „comunitate politică europeană” pe care a propus-o la începutul lui mai reprezintă „o completare” şi nu „o alternativă” a procesului de aderare la UE, relatează AFP.

Acest nou format vizează „să creeze un nou cadru de cooperare structurant, care să unească naţiunile europene democratice care aderă la soclul valorilor noastre şi care aspiră să adere la Uniunea Europeană”, a declarat Emmanuel Macron.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.