Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, că nu vreau sca lumea să creadă că „suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România”. „Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”, a mai spus şeful statului şi a adăugat că nu crede că Ungaria ne va pune beţe în roate, însă negocierile sunt complicate pentru că statul nostru şi Bulgaria au fost tratate la pachet privind acest subiect, pentru că aceasta este procedura.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers aşa cum a trebuit. În cazul nostru, anul trecut, cam tot la începutul iernii, Austria a refuzat să acorde un vot pentru intrarea României în Schengen. De atunci toată lumea negociază pe absolut toate palierele. Acum a apărut o oarecare flexibilizare a poziţiei austriece, însă vreau să fim foarte sincer aici mai este cale lungă şi este nevoie de multe negocieri şi multe discuţii. Aici intervin sigur ministerele, Externele, Internele şi reprezentanţa noastră din Bruxelles care s-a implicat exemplar în toate discuţiile. Nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”, a afirmat Klaus Iohannis, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest de la Bruxelles, întrebat cum putem evita un alt eşec, dosarul Schegen, Austria şi-a flexibilizat poziţia, însă nu într-un mod care clarifică mai mult lucrurile şi ce s-ar putea face în următorele săptămâni pentru a primi un răspuns pozitiv privind aderarea la Schengen.

Chestionat cât de securizată susţinerea aderării României la Schengen din partea celorlate state şi dacă ar putea Ungaria să pună beţe în roate, şeful statului a răspuns: „Nu există pericolul ca Ungaria să pună beţe în roate României”.

„Aceste chestiuni au fost discutate şi nu avem semnale nici de la alte state că s-ar opune intrării în Schengen din partea României. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că noi suntem trataţi momentan, ala este procedura, la pachet cu Bulgaria, şi acest lucru complică negocierile fiindcă ele se vor purta cel puţin în trei sau în patru, dar în foarte puţine situaţii negocierile se vor purta în bilateral, cum se spune direct. Deci încă un punct complicat. Totuşi pentru România avem asigurări din partea tuturor, în afară de Austria care încă mai are anumite chestiuni care trebuie clarificate în negocieri care vor dura”, a mai precizat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă exclude posibilitatea unui Consiliu extraordinar până la sfârşitul acestui an, Klaus Iohannis a replicat: „Nu, nu exclud aşa ceva”.

„Dacă se ajunge la un compromis acceptabil, atunci cu siguranţă există deschidere pentru a avea nu Consiliu extraordinar şi pentru a închide chestiunea. Deci nu în asta stăm, ci în fondul problemei”, a mai afirmat şeful statului.

El a adăugat referitor la negocierile privind aderarea României la Schengen, că „nu se discută în timpul negocierilor chestiunile care se negociază, doar unii fac asta şi îşi prezintă pretenţiile în faţa jurnaliştilor, pe urmă vin la negocieri”.

„Noi nu facem aşa. Noi mergem la negocieri şi pe urmă prezentăm rezultatul”, a mai spus Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.