Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut duminică, la Cluj-Napoca, la ceremonia oficială de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, că evenimentul este "o întrecere în inteligenţă şi creativitate", iar matematica stă la baza tuturor ştiinţelor, afirmând că participanţii au un dar cultivat prin muncă. Preşedintele crede că sistemele de educaţie mai eficiente contribuie la pacea şi dezoltarea ţărilor din lume, iar organizarea acestei Olimpiadă reprezintă o onoare pentru România, care, în anul Centenarului, poate să demonstreze lumii deschiderea către cunoaştere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Găzduirea la Cluj-Napoca a Olimpiadei Internaţionale de Matematică este cu atât mai importantă cu cât România a organizat, în 1959, prima ediţie a competiţiei. Atunci au participat doar şapte ţări. Astăzi, cu peste 100 de state participante, acest eveniment este o întrecere în inteligenţă şi creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentaţi din întreaga lume să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare”, a susţinut Klaus Iohannis în alocuţiunea sa de la Cluj-Napoca, la ceremonia oficială de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Matematică

Preşedintele a susţinut că matematica stă la baza tuturor ştiinţelor, afirmând că participnaţii la olimpiadă au un dar cultivat prin muncă.

“Matematica stă la baza tuturor ştiinţelor, a inovaţiei şi a dezvoltării gândirii analitice. Voi aveţi un dar pe care l-aţi cultivat prin multă muncă şi, drept urmare, veţi face parte din elitele intelectuale ale ţărilor voastre şi ale lumii în general. Sunt convins că pasiunea pentru matematică a fost evidentă pentru mulţi dintre voi de când eraţi copii”, a mai spus preşedintele.

El a mai afirmat că materiile din categoria Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică sunt esenţiale în construcţia curriculară încă din timpul educaţiei timpurii.

Preşedinele a mai afirmat că nu toţi elevii au oportunitatea de a avea acces la o educaţie de calitate, dar este important “să lucrăm activ pentru a îmbunătăţi calitatea predării matematicii pentru cât mai mulţi copii din întreaga lume”.

De asemenea, şeful statului crede că sistemele de educaţie mai eficiente contribuie la pacea şi dezoltarea ţărilor din lume.

“Oferindu-le şansa de a învăţa, putem transforma vieţi, economii şi societăţi. Cu cât avem sisteme de educaţie mai eficiente şi mai adecvate noilor generaţii şi societăţilor în care ne dorim să trăim, cu atât mai mult contribuim la pacea şi la dezvoltarea tuturor ţărilor de pe mapamond”, a mai adăugat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că este o onoare pentru România ca, în anul Centenarului, să demonstreze lumii deschiderea către cunoaştere.

“Pentru România este o onoare ca la aniversarea Centenarului Marii Uniri să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumi ataşamentul şi deschiderea către cunoaştere, ştiinţă şi cooperare internaţională. Cel mai bun mod de a celebra marile reuşite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generaţii. Nu există o cale mai potrivită de a face acest lucru decât investiţia în educaţie, cooperare transfrontalieră şi dezvoltare durabilă”, a continuat Klasu Iohannis.

În final, acesta a spus că speră ca România să devină o destinaţie atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii şi al ştiinţelor care o folosesc. “Şi, de ce nu, să vă vedem, pe o parte dintre voi, studenţi în România sau implicaţi în proiecte de cercetare în cooperare cu parteneri din România.Sper că fiecare dintre voi îşi va folosi întregul potenţial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun şi mai drept pentru generaţia voastră şi cele următoare”, a conchis preşedintele.

Iohannis a participat duminică la ceremonia oficială de deschidere a celei de-a 59-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, care se desfăşoară în perioada 3-14 iulie, fiind cea mai veche şi cea mai prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor adresată elevilor de liceu, prima ediţie având loc în România în anul 1959.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.