Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis politicienilor şi guvernanţilor, la şedinţa solemnă dedicată Centenarului, să asculte vocea românilor, să se recupleze la interesele naţionale, să se ridice la demnitatea Centenarului şi să nu îl dezonoreze. El le-a cerut să revină asupra legilor care nu au susţinerea oamenilor şi nici nu corespund standardelor în drep şi să nu continue cu legi incongruente cu democraţia veritabilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele a precizat că respectul legii şi libertatea individului au fost valorile care i-au însufleţit pe români şi în urmă cu o sută de ani.

El a spus că Marea Unire s-a putut infăptui şi mai ales a durat pentru că propunea drepturi şi libertăţi aşteptate de toţi oamenii si sustinea in plan international prevalenta dreptului asupra forţei.

”Într-un moment de criză a relaţiilor internaţionale, România, cu sprijinul aliaţilor săi, a fost parte a soluţiei, şi nu a problemei. Pe 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba, la Alba Iulia, ce ar putea face generaţia sa pentru a se ridica la înălţimea îndeplinirii unui asemenea ideal. Cu privilegiul de a fi preşedintele României în vremea Centenarului, preiau emoţionanta interogare a înaintaşului ardelean şi v-o adresez dvs, aleşilor naţiei: prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani? Azi întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii e dacă vor continua să promita mult si sa livreze putin sau dacă vor avea curaj si responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României în cel de-al doilea centenar. Cred că răspunsul la această întrebare poate sa ne indice sursele demnităţii si coeziunii nationale. Răspunsul la această întrebare se regaseste in ultima instanta oglinda clasei politice româneşti si misiunea sa”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că Centenarul nu e numai un prilej de a întoarce privirea spre trecut şi de a ne onora istoria, ci şi un moment de reflecţie. ”Să ne intrebam cu toata ostenitatea daca ne-am revendicat locul pe care il meritam in randul tarilor lumii. Mergem azi in directia corectă sau ne aflăm pe un drum greşit care ne va duce în cu totul altă parte decât unde vrem să ajungem pentru destinul României?”, a continuat şeful statului.

El a arătat că România este la un moment de răscruce.

Preşedintele a menţionat că trăim într-o societate liberă, cu instituţii stabile, şi ne leagă un amplu parteneriat strategic de cea mai mare democraţie a lumii, SUA, suntem membri NATO şi UE.

”Nu ne-a fost simplu să ajungem aici. Şi, tocmai de aceea, la fel ca acum un secol, oamenii au mari speranţe pentru viitorul ţării noastre şi aşteptări îndreptăţite de la cei care o conduc. Cu atât mai mult de Centenar, românii aşteaptă o guvernare la înălţimea moştenirii care ne-a fost încredinţată, vor lideri politici responsabili, cinstiţi şi care să-şi propună obiective politice ambiţioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice. Românii înţeleg că prosperitatea noastră depinde, în mod esenţial, de alegerile pe care le facem, de opţiunile de dezvoltare pe care le adoptăm, de consecvenţa în a ne urma angajamentele. Este timpul să înţeleagă acelaşi lucru şi majoritatea politică şi guvernamentală”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar ”unele abordări populiste, demagogice şi manipulatorii au semănat discordie şi au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care sărbătorim împlinirea unui vis de veacuri”. El a adăugat că spiritul naţiunii este însă viu şi s-a manifestat în susţinerea fără echivoc pe care cetăţenii au arătat-o în faţa oricăror încercări de a pune în pericol principiile şi valorile care au stat şi la baza Marii Uniri de acum 100 de ani.

”A fi român echivalează acum cu a fi european, iar acest lucru înseamnă mult mai mult decât semnificaţia istorică sau geografică a termenului. Înseamnă a fi parte a unei comunităţi de valori care preţuieşte libertatea, solidaritatea, respectarea demnităţii umane, democraţia şi în care domneşte necondiţionat statul de drept. Sunt lucruri care fac parte din fibra naţională şi nimeni, sub nicio formă, nu are dreptul de a le contesta. Doamnelor şi domnilor parlamentari şi guvernanţi, ascultaţi vocea românilor, recuplaţi-vă la interesele naţionale, ridicaţi-vă la demnitatea Centenarului şi nu îl dezonoraţi! Luaţi exemplul anului 1918: România îşi atinge potenţialul său doar atunci când politicienii sunt inspiraţi de năzuinţele oamenilor şi ghidaţi de un proiect naţional! România trebuie să ţintească tot mai sus ca naţiune liberă, ca stat performant, în slujba cetăţenilor săi, iar nu să-şi piardă direcţia şi să devină captivă lipsei de viziune a câtorva politicieni fără simţul guvernării democratice”, a subliniat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a menţionat că printre cele mai importante idealuri ale Marii Uniri au fost respectul legii şi libertatea individului.

”Sunt idealuri care şi astăzi mobilizează societatea românească şi, prin urmare, trebuie să mobilizeze şi acţiunea forului suprem al acestei naţiuni, care este Parlamentul României. Este responsabilitatea dumneavoastră să asiguraţi o bună legiferare, într-un cadru de dezbateri deschise şi transparente, prin implicarea profesioniştilor şi prin dialog social, astfel încât deciziile luate aici să fie adaptate la nevoile reale ale societăţii. Este încă timp să reveniţi asupra unor legi care nu au nici susţinerea oamenilor şi nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneţi în joc tot efortul şi sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectaţi în Uniunea Europeană, nu faceţi rău societăţii româneşti mergând mai departe cu legi ale justiţiei şi cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democraţie veritabilă. Sunt atât de multe probleme care îşi aşteaptă rezolvarea şi asupra cărora românii îşi doresc să vă aplecaţi, de la readucerea la performanţă a marilor sisteme publice, la eficientizarea administraţiei publice şi modernizarea infrastructurii”, le-a mai cerut preşedintele guvernanţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.