Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la prezentarea bilanţului activităţii ICCJ, că în ultimii ani justiţia din România a fost supusă unor încercări de subordonare faţă de politic, dar la aceste provocări răspunsul societăţii româneşti a fost "pe măsură". Astfel, democraţia noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistraţi, acestea reprezentând câştiguri care trebuie protejate şi consolidate, a adăugat el. "În ciuda tuturor provocărilor, sunt incontestabili paşii uriaşi pe care România i-a făcut în direcţia unei justiţii independente, funcţionale şi moderne", a spus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O societate se dezvoltă şi îşi atinge potenţialul atunci când cetăţenii săi se simt protejaţi şi ştiu că, ori de câte ori le sunt puse în pericol drepturile şi libertăţile, îşi vor găsi dreptatea în instanţele de judecată. Misiunea veritabilă a justiţiei este cea de serviciu public şi, tocmai de aceea, legislaţia şi modul în care funcţionează întreaga construcţie instituţională trebuie să aibă în centru cetăţeanul şi apărarea lui de abuzuri", a afirmat Iohannis, miercuri, în discursul ţinut la prezentarea raportului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în anul 2019.

El a salutat iniţiativa ICCJ de a-şi prezenta raportul anual de activitate într-un cadru deschis, menţionând că rolul Înaltei Curţi este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului judiciar şi a societăţii în general. Iohannis a spus că semnalarea adevăratelor probleme cu care se confruntă sistemul judiciar este nu numai în beneficiul activităţii instanţelor, ci, în final, al justiţiabilului, iar de aceea încurajează o implicare consecventă, coerentă şi unitară, cu respectarea competenţelor conferite de Constituţie, a tuturor actorilor din sistemul judiciar şi a ICCJ, ca autoritate aflată în vârful ierarhiei instanţelor judecătoreşti.

"În ultimii ani, justiţia din România a fost supusă unor încercări de subordonare faţă de politic. La aceste provocări, răspunsul societăţii româneşti a fost pe măsură. Democraţia noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistraţi, exprimându-se în mod clar pentru valorile europene, statul de drept şi pentru o ţară în care legea este aceeaşi pentru toţi. Sunt câştiguri majore pentru România, pe care avem obligaţia să le protejăm şi să le consolidăm", a afirmat şeful statului.

Potrivit acestuia, independenţa justiţiei, crearea unui cadru legislativ corect şi predictibil sunt deziderate care trebuie urmărite neabătut, indiferent de dificultăţi.

Iohannis a menţionat că volumul mare de activitate al instanţei, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă sau presiunile politice sunt câteva dintre provocările constante cu care ICCJ s-a confruntat pe parcursul ultimilor ani. El a mai spus că eforturile ICCJ de a face propria jurisprudenţă mai accesibilă reprezintă un pas foarte important pentru prevenirea situaţiilor litigioase.

"Din păcate, agenda publică a fost ocupată cu subiecte care rareori au atins problemele de fond din sistemul judiciar, care ar fi necesitat discuţii aşezate şi soluţii eficiente. O societate mai bună se construieşte plecând de la un fundament solid, iar acest fundament este încrederea cetăţenilor în valorile statului de drept, în faptul că legea - ca rezultat al exprimării voinţei suverane a cetăţenilor prin intermediul autorităţilor alese - este egală pentru toţi. Încrederea în stat, în justiţie, în instituţiile publice este, de fapt, liantul întregii societăţi. Percepţia asupra funcţionării sistemului de justiţie se formează din fiecare interacţiune a cetăţenilor cu acesta, motiv pentru care un dialog constant şi onest între sistemul judiciar, cetăţeni, dar şi ceilalţi actori publici este mai mult decât necesar", a adăugat preşedintele Iohannis.

Potrivit acestuia, "în ciuda tuturor provocărilor, sunt incontestabili paşii uriaşi pe care România i-a făcut în direcţia unei justiţii independente, funcţionale şi moderne, o justiţie aliniată valorilor europene în care credem cu toţii".

Iohannis a afirmat că ICCJ şi judecătorii, în general, au jucat un rol determinant.

"Cu siguranţă nu trebuie să ne oprim aici, căci tot acest proces este unul continuu, rezultatul unui efort comun care are nevoie de asumare, implicare, consecvenţă şi curaj, precum şi de lideri morali care să inspire. În încheiere, vă asigur că în realizarea misiunii dumneavoastră veţi avea mereu în mine un susţinător ferm al unei justiţii independente şi performante", a mai spus Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.