Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, NATO are un răspuns pregătit, pe măsură. El a mai anunţat că doreşte creşterea prezenţei americane în această regiune, sub toate aspectele: militar, economic, energetic şi politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Iohannis a declarat marţi, la întâlnirea cu particiipanţi la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că ţara noastră şi-a atins toate obiectivele la Summitul NATO de la Vilnius. 
“În ceea ce priveşte rolul României în NATO, la Summitul de la Vilnius România şi-a atins toate obiectivele. Am marcat paşi decisivi în consolidarea securităţii noastre colective, iar sarcina dumneavoastră este de a acţiona hotărât pentru implementarea deciziilor Summitului. Pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are, datorită adoptării noilor planuri de apărare, un răspuns pregătit, pe măsură. Este creat şi cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziţionarea de echipamente”, a explicat Klaus Iohannis. 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
El a menţionat că România beneficiază de cel mai înalt nivel de securitate din întreaga sa istorie. 
“O repet: România şi cetăţenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga noastră istorie.
Vom continua să asigurăm îndeplinirea angajamentelor noastre naţionale, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri, inclusiv în cadrul Formatului Bucureşti 9, care şi-a dovedit utilitatea în asigurarea unei coordonări eficiente pe Flancul Estic. Salut, totodată, reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre şi vă încurajez să continuaţi eforturile pentru consolidarea locului acesteia pe agenda NATO.
Evoluţii precum proeminenţa regiunii în eforturile globale de asigurare a transferului grânelor ucrainene către pieţele internaţionale pot facilita aceste eforturi. În acelaşi sens contribuie şi finalizarea de către Statele Unite a Strategiei de Securitate la Marea Neagră, la care Ministerul Afacerilor Externe a contribuit substanţial. Implementarea acesteia va oferi şi mai multă substanţă cooperării noastre în regiune”, a precizat preşedintele.
Iohannis a vorbit şi despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA. 
“Nu în ultimul rând, dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon a cărui relevanţă se reconfirmă şi se consolidează. Suntem profund angajaţi în menţinerea şi întărirea relaţiei transatlantice. Totodată, dorim să creştem prezenţa americană în regiunea noastră, sub toate aspectele sale: militară, economică, energetică şi politică.
Vom continua să acţionăm împreună cu partenerii americani pentru obiectivul comun de accedere a României în Programul Visa Waiver”, a mai declarat Klaus Iohannis.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.